Вдигат мерника на социалните мрежи в САЩ

Платформите за социални медии „умишлено задушават свободния обмен на идеи”, смятат редица политици в САЩ

Представители на министерството на правосъдието на САЩ и щатските главни адвокати ще се срещнат в края на месеца, за да обсъдят възникналите в последно време опасения, че платформите за социални медии „умишлено задушават свободния обмен на идеи”, съобщи Ройтерс.

Изявлението не споменава конкретно Facebook или Twitter, чиито шефове свидетелстваха в Конгреса, но двете социални мрежи бяха остро критикувани от президента Доналд Тръмп и някои от неговите колеги-републиканци за нещо, което политиците наричат „усилие да се потискат консервативните гласове”. Компаниите отрекоха подобно явление.

„Тези компании могат да навредят на конкуренцията и умишлено да задушат свободния обмен на идеи в своите платформи”, става ясно от думите на говорителя на Министерството на правосъдието Девин О’Малей. Изявлението дойде след серия обвинения, изслушвания и разпити на топ-шефове на социални медии.

В сряда главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг и главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси свидетелстваха по време на изслушване на сенатския разузнавателен комитет относно „усилията за противодействие на чуждестранното влияние върху изборите в САЩ и политическия дискурс”. Заседанието бе съсредоточено върху данните за „руски усилия за влияние върху общественото мнение на САЩ” по време на президентството на Тръмп.

Подозренията дойдоха след разкритието на разузнавателните служби на САЩ, че „субекти, подкрепяни от Кремъл”, са се постарали да увеличат шансовете на Тръмп да влезе в Белия дом през 2016 г. Сандберг и Дорси заявиха, че компаниите им са засилили усилията си да се борят с подобни влияния. Заседателите обаче заявиха, че „трябва да се направи много повече от това”. Те предложиха Конгресът да предприеме законодателни мерки.

„Ясно е, че този проблем няма да изчезне. Дори не съм сигурен, че това е тенденция в правилната посока”, каза сенатор Ричард Бър, председател на републиканския комитет. Сенаторът Марк Уорнър, най-големият демократ в комисията, пък заяви: „Скептичен съм, че в крайна сметка ще можете сами да отговорите на това предизвикателство. Конгресът ще трябва да предприеме действия тук”.

Приемането на закон,  насочен към използване на социалните медии за политическа дезинформация, би приличало на друг законопроект, приет по-рано тази година и подписан от Тръмп, който улесни прокурорите и жертвите на трафик на жени да съдят компаниите за социални медии, техните рекламодатели и други свързани организации, които не са успели да запазят сайтовете си чисти от материали, свързани с трафика на хора.

Шефът на Twitter Дорси свидетелства и на заседание на представителите на енергийната и търговската комисия, фокусирано върху проблема с изкривяванията на посланията в социалните мрежи. Там председателят Грег Уолдън, който е републиканец, заяви, че Twitter е направила „грешки”, които – по думите му – са минимизирали присъствието на републиканците в социалната платформа. Тази практика се нарича „забрана в сянка”.

„Много членове на Конгреса и председателката на Републиканската партия видяха, че присъствието им в Twitter е временно минимизирано през последните месеци, благодарение на това, което вие наричате грешка в алгоритъма”, каза той. Дорси отрече да има какъвто и да е умишлен опит да се пречи на консерваторите или да се поощряват либералите. Разпитът трая повече от четири часа.

„Наскоро имахме проблем да спазим нашия принцип на неутралност. Алгоритмите ни несправедливо филтрираха около 600 000 акаунта, включително на някои членове на Конгреса, от автоматичното попълване в търсачката и подборката на най-новите резултати. Ние поправихме това”, каза Дорси.

Преди тези разпити и изслушвания в сряда обаче самият Тръмп обвини социалните мрежи, че са се намесили в изборите през ноември. Той заяви пред Daily Caller, че „компаниите за социални медии са „супер либерални”. Доказателства за това щатският президент не показа. По-късно той бе цитиран в интервю, в което казва: „аз мисля, че те вече са” се намесили.

Други политици пък обявиха случващото се за умишлено раздухване на „теория на конспирацията”. „През изминалите седмици президентът Тръмп и много републиканци развиха конспиративни теории за Twitter и други социални медии, за да събудят избирателите си и да наберат средства”, заяви Франк Палоун, най-големият демократ в комисията. По думите му, обвиненията към социалните мрежи за нарочни изкривявания са били споменавани и в писмата на републиканците за набиране на финансиране.

Коментари по темата: „Вдигат мерника на социалните мрежи в САЩ”

добавете коментар...

  1. Александър

    Медии, журналисти, маркетинг и пияр агенции всички те промиват мозъци, изкривяват факти и подправят информация. Сред всички тях най-голяма опасност за обществото са соц. мрежите.

Коментар