Застъпват дигиталните умения още от първи клас

Министерството на образованието и науката ще финансира от догодина дейности по интереси, свързани с математически, технически и природни науки, както и обучения по компютърно моделиране още от първи клас, съобщи министър Красимир Вълчев след среща в края на миналата седмица с директори, учители, представители на общините и синдикатите в област Русе.

„Днешните деца ще са на пазара на труда през 2060 година, когато все повече професии ще изискват дигитални умения“, каза министър Вълчев, цитиран от сайта на МОН. Затова, по неговите думи, трябва още от първи клас да се свърже креативността с уменията за програмиране и да бъдат подготвени дигитални създатели.

През следващата година при изготвяне на държавния план прием ще се акцентира на паралелки с изучаване на математика, технически науки и професии, уточни министърът, като подчерта, че професионалното образование и дуалното обучение са важни, за да се осигурят специалисти за местната икономика.

Преди новата учебна година министър Вълчев апелира родителите да изпращат децата си в градина и на училище с доверие в учителя. „Трябва да възпитаме децата си да уважават учителя“, каза министърът. Той препоръча на преподавателите да положат максимални усилия за взаимодействие с родителите.

По думите му, въвеждането на електронни дневници ще помогне да се изгради доверие между родители и учители. Очаква се около 1000 училища да въведат електронни дневници.

Училището трябва да възпитава и в толерантност, когато учи децата на правилата на движение по пътищата, каза министърът по повод увеличението на часовете по пътна безопасност от тази година.

Коментари по темата: „Застъпват дигиталните умения още от първи клас”

добавете коментар...

 1. Modern times

  Някой разбира ли че към 2060г току що родените деца ще са на по 42 години ?!

 2. Иван

  Iv:
  Явно ти не си ходил на училище, за да знаеш, че математиката не остарява. В частност програмирането което е приложна математика. Що касае операционните системи с графичен интерфейс, те се подчиняват на линейната алгебра. (Ако си чувал за Галоа?!?).
  Файловия мениджър си е бил такъв в Windows 3.1 и си остава такъв в 10!

 3. Ив

  А да не говорим за 2060 година тогава уменията за програмиране ще са почти НИКОМУ НЕНУЖНИ ще има Цифрова революция подобно на Индустриалната революция автоматизация машини заместват хората и все по-малко ще е необходима човешка работна ръка дори и в ИТ, в програмирането.

 4. Iv

  От първи клас, докато стигнат до 11-ти клас това, което са ги учили ще е остаряло. Поне 3-4 пъти ще са се променили версии на продуктите на Microsoft, които вероятно ще бъдат задължителни.

  На децата ще им запълнят главите с ИТ продукти от MS.

  Ще се произвеждат ограничени потребители способни само да ползуват само определени продукти и определени версии на великата компания Microsoft.

Коментар