Бивш шеф на Intel атакува пазара на процесори с нова фирма

Рене Джеймс има зад гърба си 28 години в Intel, работейки в тясно сътрудничество с големите й клиенти, а сега ще конкурира гиганта със своята компания Ampere Computing

Ampere Computing – новата фирма на бившия президент на Intel Рене Джеймс – обяви, че пуска на пазара първите си процесори. Те са предназначени за центровете за данни и разчитат на същата технология като мобилните чипове.

Процесорите на Ampere ще струват между 550 и 850 долара. Те вече са избрани от Lenovo и няколко други компании, които правят сървъри, съобщи Ройтерс.

По принцип пазарът на чипове за сървъри е доминиран от Intel, която държи над 90% от бизнеса. Дългогодишният й конкурент AMD се очаква да увеличи своя пазарен дял през следващата година, тъй като Intel реши да забави най-новото си поколение технологии за производство на чипове.

През това време обаче към сървърния пазар настъпват все по-агресивно други играчи. Ampere е един от тях. Нейните чипове използват технология, лицензирана от групата на ARM Holdings – същата, която разработва процесорите за мобилни телефони под Android и тези на Apple. Чиповете, базирани на ARM, изискват по-малко електроенергия и са по-евтини.

Технологията на ARM все още не разполага с тази мощ, която имат x86 процесорите на Intel. Ampere обаче, както и конкурентите й Qualcomm и Cavium, се стремят да променят това – с надеждата да привлекат собствениците на центровете за данни. Те се надяват да спечелят доверието на редица големи клиенти като Google и Facebook.

Процесорите на Ampere са предназначени за използване в центровете за данни

Рене Джеймс има зад гърба си 28 години в Intel, работейки в тясно сътрудничество с някои от тези големи клиенти. Сега Ampere е готова да предложи чипове в 16- и 32-ядрени версии с тактови честоти до 3,3 гигахерца. За тях Джеймс казва, че са проектирани да се конкурират със средния клас традиционни сървърни чипове. Изключително усилие се полага за това чиповете да работят гладко със софтуера на клиентите, а не просто да се тестват за скорост.

Да накараш нещата да вървят бързо е страхотно, когато става дума за презентациите в PowerPoint, но това не помага на нещата да се развиват бързо в центровете за данни”, казва тя в интервю пред Ройтерс.

Компанията е изнесла производството си в Азия – при TSMC, подобно на Apple и Qualcomm. Според пазарните наблюдатели, това е добър знак, защото може да се очаква от 2019 г. чиповете да се правят по 7-нанометровата производствена технология на TSMC, а тя е по-усъвършенствана от сегашната технология на Intel и се използва в най-новите телефони на Apple.

Коментари по темата: „Бивш шеф на Intel атакува пазара на процесори с нова фирма”

добавете коментар...

  1. ктор

    До Saevar: Със сигурност с повече отколкото е твоят мозък, след като пускаш такъв малоумен коментар.

  2. Saevar

    този female робот от най-горната снимка с такива процесори е задвижван… а на колко ядра е ..?

Коментар