Microsoft пригоди Windows 10 за работа в облака

Windows 10 в Azure ще осигури достъп не само до Microsoft Store, но и до обичайните приложения, които фирмите са създали за своите потребители

Съществуват множество решения за пускане на десктопа на Windows в облака от т.нар. „трети страни”, но досега Microsoft изглеждаше колеблива да предложи същата функционалност на потребителите. Днес компанията обяви Windows Virtual Desktop – нова услуга, базирана на облака Azure, която предоставя пълноценно, виртуализирано мулти-потребителско изживяване с Windows 10 и Office 365 ProPlus.

Microsoft казва, че Windows 10 в Azure ще осигури достъп не само до Microsoft Store, но и до обичайните приложения, които фирмите са създали за своите потребители. Нещо повече, компанията обещава да изгради по-голяма екосистема в облака – вече се работи по интеграцията със Citrix, CloudJumper, FSLogix, Lakeside Software, Liquidware, People Tech Group и ThinPrint.

Новата виртуализирана услуга ще включва безплатни актуализации Windows 7 Extended Security. Очевидно Microsoft ще използва това предложение като начин да накара повече потребители на Windows 7 да направят преход към по-модерната операционна система.

Според компанията, внедряването и мащабирането на Windows и Office в Azure ще отнема само няколко минути. Твърди се, че настолните компютри ще разполагат с всички вградени функции за сигурност и регулаторни съответствия, които потребителите биха очаквали.

В демонстрацията Microsoft показа как виртуализираните десктопи могат да се използват с хардуерни устройства като Microsoft Surface чрез докосване и достъп до Cortana чрез вградения микрофон.

Услугата ще бъде достъпна за клиентите на Windows 10 Enterprise и Education. Те ще могат да използват своите Azure абонаменти, за да внедряват виртуални десктопи, като единствените допълнителни разходи ще бъдат за съхранение и за самите виртуални машини. Към момента липсва по-подробна техническа информация.

Коментари по темата: „Microsoft пригоди Windows 10 за работа в облака”

добавете коментар...

  1. !

    Още малко до попипнат и UEFI за да може след старт на хардуера да зареди облачна ОС.
    И плащаш … логваш се.

  2. ?

    Много, много неприятно за потребителите на позореца 😀

    След година-две ще е единствената опция …

Коментар