Български сайт е сред водещите търговци на употребявани дрехи

В последните години онлайн пазаруването навлиза активно, подчерта Севдалин Спасов – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба

Eдин от най-големите сайтове за продажба на употребявани дрехи е български, стана ясно на конференция „Кръгова икономика и околна среда 2018″, която се проведе вчера в София.

Към момента Remix Second Hand продава над 10 000 бройки текстилни изделия на ден, като 65% от продажбите се извършват извън рамките на страната – поръчки се правят от 9 пазара в Европа, сред които са Германия, Чехия, Полша и Гърция, съобщи Севдалин Спасов – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба.

Според него, това се дължи на активното навлизане на онлайн пазаруването през последните няколко години. Спасов заяви също, че Асоциацията подкрепя европейската директива за револвираща икономика, като по този начин се стимулират бизнес модели, които допринасят за увеличаване на живота на продукта, спестяване на ресурси и предотвратяват унищожаването на ценни материали като отпадъци.

Съгласно европейските директиви, до 2025 г. всяка страна членка трябва да изгради собствена програма за управление на текстилните отпадъци, като например скандинавския доброволен модел.

Устойчивата сертифицирана система за събиране, сортиране, повторна употреба и рециклиране на текстил има няколко основни цели: регламентиране на сектора, елиминиране на незаконното събиране и рециклиране, удвояване на количеството събран текстил за 10 години (спрямо 2012 г.) и достигне на 90% дял на повторната употреба.

Коментар