F-Secure дари софтуер за киберсигурност на ВУТП

Представителите на ВУТП, F-Secure и Инфодизайн България с гордост откриха първата по рода си у нас Лаборатория по киберсигурност на високите технологии

Лаборатория по киберсигурност на високите технологии, снабдена с най-актуалните софтуерни решения на F-Secure, бе открита във Висшето училище по телекомуникации и пощи. За първи път водещата компания в сферата на сигурността дарява софтуерни лицензи на български университет.

Тази година във ВУТП стартира първата у нас програма за професионални бакалаври по специалността „Киберсигурност на високите технологии”. Обучението по нея ще се извършва именно в новооткритата Лаборатория по киберсигурност – тя е една от общо осемте зали, изградени от висшето училище с помощта на големи ИТ компании и локалните им партньори.

„През настоящата учебна година в лабораторията ще бъдат обучени 60 студенти, включително и в нови специалности”, обяви ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. дтн инж. Димитър Радев. „Това е първата специализирана лаборатория за киберсигурност, но съм сигурен, че няма да е последната в нашия университет. Готови сме за нови партньорства, нови програми, материална база и технологии, с които да работят нашите студенти”, допълни той.

Освен сигурност във високите технологии, студентите по специалността ще изучават защита на класифицираната информация и защита на личните данни. Като лектори в бакалавърската програма вече са се отзовали служители и експерти от ГДБОП, комисиите за защита на класифицираната информация и на личните данни, както и от фирми за охранителни технологии и оборудване.

Ректорът на „Висшето училище по телекомуникации и пощи” проф. дтн инж. Димитър Радев (вдясно) връчи на Пол Ристоя, регионален мениджър на F-Secure, плакет с Паметния знак на училището

Работа с университетите, предлагащи обучение в специалности като киберсигурност, е основен фокус за F-Secure, коментира Пол Ристоя, регионален мениджър във финландската компания, по време на официалното откриване. „Нашата компания е на 30 години, сътрудничим си с много университети и се радвам, че имаме възможността за толкова добра съвместна работа с ВУТП. Киберсигурността е от основно значение за всяко правителство”, подчерта той.

„Заедно ще успеем да подготвим кадри, необходими на страната и нека това е само началото”, каза Надежда Еремиева, генерален мениджър на Инфодизайн България – официалния дистрибутор на F-Secure у нас, с чието активно съдействие е изградена лабораторията.

По нейните думи, днес кибер-атаките са вече бизнес модел за правене на пари, а не занимание за хакери-любители, и стават все по-масови и усъвършенствани.

Същевременно, пазарните изследвания сочат, че 66 на сто от компаниите все още нямат достатъчно квалифицирани служители, за да се справят с актуалните заплахи за киберсигурността. А според изследване на Gartner, на компаниите отнема средно 100 дни, за да открият пробив в сигурността.

Доклад на Verizon, от друга страна, сочи, че 48% от успешните атаки се извършват чрез пробив на системите, а 30 на сто – чрез зловреден код. 161 644 са атаките дневно, а инцидентите годишно надхвърлят 50 милиона, като нарастват бързо с всяка изминала година.

Около 80% от кибератаките разчитат на бъгове в неактуализиран софтуер, а 23 на сто от служителите биха отворили фишинг имейл, въпреки че са предварително обучени за заплахите. Тези данни изнесе Пол Ристоя в публична лекция пред студентите непосредствено след официалното откриване на Лабораторията.

Лабораторията по киберсигурност е снабдена с най-актуалните софтуерни решения на F-Secure

Все повече се увеличават заплахите, свързани с киберсигурността, както за крайните потребители, така и за компаниите, като нараства и финансовото им измерение. Например, атаката с рансъмуеър NotPetya през 2017 г. засегна големи европейски компании в различни сектори на индустрията и им причини щети в размер на 10 милиарда долара.

Така например, транспортният гигант Мерск претърпя загуби в размер на 250-300 милиона щатски долара, в резултат на атака с NotPetya, започнала в офиса на компанията в Украйна вследствие използването на незащитен локален счетоводен софтуер.

Сред основните технологични предимства на F-Secure е вграждането на автоматизация и машинно обучение в софтуерните решения на компанията. За да имат добра защита, бизнесът и организациите трябва да инвестират в технологични решения като антивирусен софтуер, защитни стени, системи за предотвратяване на проникването (Intrusion Prevention) и други, както и във висококвалифицирани специалисти, подчертаха експертите от F-secure.

Що се отнася до пейзажа на кибератаките у нас, той е изключително разнообразен, като най-често срещани през последната година са WannaCry и NotPetya, сподели в кратко интервю Надежда Еремиева:

Г-жо Еремиева, какъв е пейзажът на кибератаките в България? Какви са най-често срещаните атаки?

Истината е, че кибератаките са изключително разнообразни, но най-често срещаните през последната година са WannaCry и NotPetya. И двете имаха засилено „присъствие” в България, като основната причина беше необновеният софтуер на засегнатите машини.

Тази година F-Secure анонсира две нови решения, които да подпомогнат организациите в защитата срещу атаки от ново поколение. Това са F-Secure RADAR и F-Secure Rapid Detection & Response. Второто решение е насочено изключително към партньорите, които предлагат услуги в сферата на сигурността.

„Надяваме се, че с общи усилия ще можем да подготвим повече кадри, които да се реализират успешно на пазара”, сподели Надежда Еремиева, генерален мениджър на Инфодизайн  

F-Secure предлага услуга за тестове на място в компаниите с цел определяне нивото на тяхната сигурност, която е доста популярна в глобален мащаб. Ще стартирате ли такава услуга и в България и как бихте я предлагали?

В действителност F-Secure предлага услугата F-Secure Rapid Detection Service в глобален мащаб малко повече от 2 години. За да можем да предоставим възможността тази услуга да бъде предлагана и у нас посредством Инфодизайн България и изградената партньорска мрежа, очакваме официалното представяне на продукта F-Secure Rapid Detection & Response в края на октомври.

Решението ще даде възможност да надникнем зад защитата на организациите и да осигурим успешно управление на засечени инциденти. Надяваме се съвсем скоро да можем да предоставим повече информация за продукта и базираната на него услуга.

Каква е инвестицията на F-Secure в Лабораторията за киберсигурност на високите технологии и какво точно включва?

Предпочитам да не цитирам конкретна стойност, но бих искала да наблегна на факта, че са дарени софтуерни решения от нашия основен партньор F-Secure, с помощта на които студентите ще могат да се обучават и усъвършенстват в областта на киберсигурността. Надяваме се, че с общи усилия ще можем да подготвим повече кадри, които успешно да се реализират, както на българския, така и на международните пазари.

Участваха ли експерти от F-Secure и Инфодизайн в разработването на програмата „Киберсигурност на високите технологии”?

Разбира се. Работихме и продължаваме да работим заедно по развитието на програмата. Планирали сме активно участие в практическите упражнения на студентите, както и провеждане на видео лекции директно с производителя на решенията – F-Secure. Като естествено продължение ще предложим и възможността за стажантска програма в Инфодизайн България.

Как се разви партньорството ви с Висшето училище по телекомуникации и пощи?

От около година комуникирахме с ВУТП относно възможността да си сътрудничим в посока откриване на съвместна лаборатория по киберсигурност. Като основен стимул да стартираме през тази учебна година дойде откриването на новата специалност по „Киберсигурност на високите технологии” и възможността да предоставим практически упражнения на студентите.

Ще се разшири ли инициативата и към други университети в България?

Силно се надяваме да имаме тази възможност и новооткритата лаборатория във ВУТП да е само началото на една мащабна инициатива за инвестиция в младите таланти.

Виктория Лазова

Виктория Лазова