Немски производител ще инвестира у нас 15 млн. евро

„Избрахме България сред над 22 подбрани държави, в които да позиционираме бизнес си“, заяви Роланд Вайс, изпълнителен директор на VOSS Automotive България

Немският производител на решения за автомобилната и машиностроителната индустрия VOSS Automotive ще инвестира 15 млн. евро в България. Компанията обяви, че следващата година ще отвори завод в с. Баховица, община Ловеч.

Екипът на VOSS единодушно избра България сред над 22 подбрани държави, в които да позиционираме бизнес си. Още при първото ни посещение в България силно впечатление ни направиха хората, които са образовани и мотивирани, стабилната инфраструктура, членството на България в ЕС и стабилната политическа и икономическа обстановка“, каза Роланд Вайс, изпълнителен директор на VOSS Automotive България.

VOSS Automotive предлага широка гама ефективни системни решения за международната промишленост за пътнически и тежкотоварни превозни средства, както и за производството на двигатели. На официалното представяне на компанията у нас Емил Караниколов, министър на икономиката и енергетиката, връчи Удостоверение за предварителна административна помощ на мениджърите на VOSS за България.

За периода 2005 – юли 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 милиард лева“, посочи Емил Караниколов.

По думите на министъра, автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. Индустрията е стратегическа за икономиката на България в дългосрочна перспектива.

Типичната за Германия дуална система в обучението ще бъде приложена и у нас, обеща Кай-Уве Ото, HR директор на компанията

VOSS носи със себе си три основни предимства: работни места, стратегически инвеститор за региона, както и иновации, които биха развили региона в социално отношение и в сферата на образованието, подчерта Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Заводът на компанията в с. Баховица, община Ловеч, ще стартира дейността си в средата на следващата година. Индустриалната зона, в която ще бъдат инвестирани 15 млн. евро, e разположена на площ от 15 000 кв. м.

Компанията вече е поела поръчка от голям производител на оригинални автомобилни компоненти за 3-4 млн. SCR (Selective Catalytic Reduction) линии. До края на 2020 г. немските инвеститори ще открият нови 1000 работни места за региона, като ще разчитат единствено на родни специалисти.

Типичната за Германия дуална система в обучението ще бъде приложена и у нас, като VOSS ще работи съвместно с местните учебни заведения, давайки възможност за кариерно развитие на млади специалисти, заяви Кай-Уве Ото, HR директор на компанията.

VОЅЅ, създадена през 1931 г. в Германия, има дoĸaзaн oпит в пpoизвoдcтвoтo нa тpъбни вpъзĸи и ĸoмпoнeнти зa пъpвичнo вгpaждaнe в горивните, oxлaдитeлнитe, пневматичните и изпускателните cиcтeми зa леки и тeжĸoтoвapни aвтoмoбили. Компанията разполага със зaвoди в цял cвят – САЩ, Meĸcиĸo, Бpaзилия, Kитaй, Индия, Япония и Πoлшa, като ocигypявa paбoтa зa пoвeчe oт 6000 дyши и отчита годишен оборот в размер от 545 млн. евро.

Коментар