ИКТ бизнесът не одобрява 3000 лв. осигурителен доход

Високотехнологичният бизнес, представен от водещите ИКТ организации в страната, е сериозно обезпокоен във връзка с обявените намерения за повишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв., става ясно от общо становище на асоциациите АСТЕЛ, БАСКОМ, БАИТ, БАА и ИКТ Клъстер.

Една такава промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж, се казва в писмото, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов и други отговорни фактори в държавата.

„В основата на този растеж е капацитетът ни да създадем стратегическа индустрия, базирана на стратегически талант, който е глобално конвертируем и за чието създаване, задържане и обратно привличане в страната работим активно. Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци, подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество“, се посочва в становището.

Според асоциациите, ако една група получава повече, защото произвежда повече, а от там носи повече приходи в хазната, не е разумно да се демотивира, а обратното – да се стреми към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи. Това е и пътят да се осигури траен източник на ресурс, който да се преразпределя, включително и към пенсионерите, смята ИКТ бизнесът.

„Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им“, гласи писмото.

Отчитайки, че това намерение ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в ИКТ индустрията, следва ясно да се осъзнае, че това ще засегне както служителите, така и работодателите, подчертават браншовите организации в съвместното изявление.

Според тях, съществува реална опасност от отлив на висококвалифицирани специалисти, който предвид дефицита на кадри, не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. След отлива на специалисти ще ги последват и компаниите, които ще предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш.

Икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде строго отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години, е мнението на ИКТ общността.

Друго негативно следствие на увеличаването на осигурителните вноски (особено в комбинация с обсъжданото увеличаване на вноските по задължителното здравно осигуряване) ще бъде редуцирането, а дори и прекратяването на инвестициите от страна на компаниите в допълнително обучение и нови кадри в бизнеса, за развитие и мотивация на персонала, както и намаляване на капацитета на фирмите да отделят средства, ресурси и време за участие в социално отговорни кампании.

Противоречивите действия на правителството, според ИКТ бизнеса, водят до непредвидимост на средата, което се отразява както на българските компании, така и на привличането на потенциални чуждестранни инвеститори. Има опасения, че краткото предизвестие на тези промени ще доведе до напрежение и нарушаване на плановете за развитие.

„На мнение сме, че толкова чувствителна тема следва да се комуникира и с бизнеса, който е пряко засегнат. Едно прибързано и непрозрачно решение буди съмнения дали е направена прецизна оценка на въздействието върху бизнес средата“, се казва в становището.

Промяната неизбежно ще рефлектира и върху цените на ИКТ продуктите и услугите, което ще се отрази на конкурентоспособността на българската икономика на най-базисно равнище, завършва писмото.

Коментари по темата: „ИКТ бизнесът не одобрява 3000 лв. осигурителен доход”

добавете коментар...

  1. ААА

    Като мрънкат за 3000 праг, да го вдигнат на 3500, поне да има за какво. Егати мизерниците дето все искат да им е евтино за да печелят повече от тяхната лакомия. Да не говорим че има заплати в рамките на 5-10К.

  2. IT Senior Dev.

    ****** искат да убият IT отрасъла с цел да се затрие и последната продуктивна ниша в държавата, даващ хляб на силно квалифицирани и способни специалисти , произвеждащи продукт с много висока добавена стойност .Тези хора и така плащат за над 90% от разходите на Държавата през данъците си но вместо ****** да прекрати циганските привилегии и добавки пенсионерските безплатни привилегии като карти за автобуси и тн и да мотивира тези IT фирми да създават работни места то сега ще бъдат натоварени с такива данъци ,че реално да спадне реалният им доход и покупателна способност и да се влоши средата за ИТ като цяло. IT отдавна трябваше да започне да плаща Минимални работни заплати и да раздава на служителите си пари в 5-6000 лв нагоре прогресивно. В момента човек с 2500 плаща данъци колкото цяла поточна линия ит минимални раб.заплати а не получава като здраве пенсионни и тн абсолютно нищо въпреки педесетократно по високите си контрибуции. А се пита в задачата какво плащат в Бюджета изобщо бизнеси като ********** товари единствено продуктивните IT специалисти , тези които работят буквално за жълти стотинки високо квалифициран труд. Явно целта е и тях да ги изгони от Булгаристан.

  3. Anonymous

    Това че фирмите са против вдигането на максималния осигурителен праг от2600 на 3000 лв. показва само едно – че заплатите в ИТ сектора са от 3000 лв. нагоре! Нека им лошо на работещите там с такива заплати в България. Да взимаш тук 4-5000 лв. е много повече от 10 000 долара в Сан Франциско примерно, където скромен двустаен е 3000 долара на месец, а пълноценна здравна осигуровка за семейство – още толкова!

  4. IT-то

    До предния коментар чупи рекорди по-голяма глупост и идиотизъм.

    Или не си пиеш хапчетата или си некой сериен преприемач мошеник. НЯМА НИЩО изгодно за нас, младите хора у нас да са образовани нископлатени слуги в България. Български или чужди ходещи торби с пари грабят страната и дават само трохи, въртят си далавери да крадат още както своите подчинени така и от мизерната ни държава с нисък стандарт на живот. Такава е бизнес логиката търси се най-евтиното, най-ниското, далаверата, измамата, за да се пичели много трябва да има достатъчно количество бедни и наивни работни млади магарчета.

  5. Anonymous

    Трябва да се обмисли много внимателно всеки подобен ход. Чуждите фирми са тук, защото могат да спестят за заплати и осигуровки. Същевременно това е изгодно и за нас, тъй като младите хора остават в страната с много висок стандарт за местните условия. Като направим неизгодно за чужденците да влагат парите си тук, ще избягат кадрите. Такава е пазарната и личната логика.

  6. mimosh

    Абе голямо реване за тез осигуровки.
    Прост пример за много производителните ИТ фирми:
    Заплата 2600лв общо за работника и работодателя 42% удръжки или 1090лв
    Заплата 3000лв общо за работника и работодателя 42% удръжки или 1260лв

    Цифром и словом 160лв (80€) от които работодателя ще плати само половината т.е. 40€.

    Питам сега аз при 1000 работника и печалба над 4млн лв (толкова трябва да имаш на месец за да издържаш 1000 работника и да им плащаш заплатите редовно, офис, ток и т.н.) няма ли да имаш 40хил €?

  7. Anonymous

    Да така е точно потвърждават че са ниски заплатите за така наричаните специалисти – работни магарета с ИТ обслужват неграмотните и алчни бизнесмени.

    Професионално самоубийство е човек да работи като ИТ специалист в България.
    Никакнат като гъби разни фирми у България точно заради ниския стандарт на живот и ниските заплати за ИТ.

Коментар