Нови технологии опазват слоновете от бракониери

Танзанийските рейнджъри използват нови технологии в борбата с бракониерите. В резервата Грумети, в непосредствена близост до националния парк Серенгети, слоновете се разхождат необезпокоявано, рейнджърите спят по-спокойно през нощта, а бракониерите се забелязват веднага – благодарение на нова технология, предназначена да предпази един от най-застрашените в света видове.

В отговор на нарасналото бракониерство в Африка, където популацията на слонове е намаляла с около 20% между 2006 и 2015 г., съоснователят на Microsoft Пол Алън и технолозите от компанията Vulcan Inc. са разработили системата EarthRanger. Платформата събира данни от дистанционни сензори за движението на животните, тракери на превозните средства, снимки от фотоапарати и фотокапани, данни от „гео-огради“ с GPS.

Всичко това дава на рейнджърите в резерватите за дивата природа и парковете като Грумети ясна представа какво се случва по всяко време. Платформата ги предупреждава, когато данните говорят за заплаха, пише GreenTech.bg.

„EarthRanger ни отвежда от това да сме реактивни, винаги назад, да действаме винаги след като животното е било убито, или рейнджър е бил ранен или убит, към това да бъдем проактивни, да предвиждаме и да се справяме навреме с проблема“, казва Пол Шмит, управител на Vulcan, относно технологията за опазване на дивия живот.

В оперативния център на EarthRanger в Грумети рейнджърите гледат екрани, където могат да наблюдават всеки слон, оборудван с проследяваща яка. Пазителят в парка Готера Гамба казва, че технологията е направила консервационната работа, която той и другите рейнджъри извършват, далеч по-лесна и по-ефективна. Тя спасява живота на слоновете и защитава служителите в резервата от бракониерите.

„Преди това нашата работа беше доста трудна, защото ако, например, дойде сигнал, ни трябваше много време, за да излезем, да отговорим, да записваме на тетрадка, да водим луди разговори по радиостанцията с контролния център“, обобщава пазителят на парка.

Коментари по темата: „Нови технологии опазват слоновете от бракониери”

добавете коментар...

  1. ха

    Гладна кокошка слон за ядене сънува…

  2. Fofu

    Пол Алън и компанията Vulcan Inc. са разработили система за защита на слоновете. А, това не може да бъде. Тия капиталисте изедници, дето ядат живи деца … Не. Това е печатна грешка и става въпрос за спасителя на света – другарят Путин. Нали така Seaver пр. производни червени баби.

Коментар