AI технология пази слоновете от бракониери

Чипът Intel Movidius Myriad 2, вграден в камерата TrailGuard AI, използва изкуствен интелект (снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Камера с изкуствен интелект TrailGuard AI, базирана на технологии от Intel, помага в проследяването на бракониери в африканските резервати и паркове в режим на реално време, съобщават от процесорния гигант.

Изчислителният модул Intel Movidius Myriad 2 е залегнал в основата на камерата TrailGuard AI, създадена от некомерсиалната организация Resolve. Камерата е предназначена да открива бракониери, преди те да причинят вреда или да убият защитените животни.

Алгоритъмът с изкуствен интелект е настроен така, че да открива хора и транспортни средства в кадър. След това данните се изпращат в център, където специалисти определят какво точно е попаднало в обектива на камерата – ако това са бракониери, охраната на резервата ще реагира максимално бързо.

Камерата може да работи автономно в продължение на година и половина, което от критично важно значение при използването й за опазване на огромни територии от бракониери.

По данни на Resolve, всяка година бракониерите убиват около 35 000 слона в световен мащаб. С такива темпове на унищожение, животните в дивата природа могат да изчезнат напълно само след десетилетие.

В момента Resolve преговаря с около 100 африкански резервата, за да ги снабди с новите камери още през настоящата година. Проектът се финансира и от фонда Leonardo DiCaprio Foundation.

Коментар