Невронни процесори превземат смартфоните

Чипът Helio P90 на Media Tek има самостоятелен NPU блок за AI изчисления (източник: MediaTek)

Системите на чип (SoC), на които стъпват съвременните смартфони и таблети, все по-често интегрират в себе си дискретни невронни процесорни блокове (NPU). Чипмейкъри като Huawei HiSilicon, Qualcomm и MediaTek вграждат в своите решения NPU блокове, които изпълняват изчисления за нуждите на изкуствен интелект, а скоро техните възможности ще станат присъщи и за масовата мобилна архитектура.

Обикновено смартфоните разчитат на CPU, GPU или DSP, за да обработват  едновременно задачите на изкуствения интелект (AI) и други функции. Но при по-напредналите смартфони NPU се пробива път като самостоятелен блок за AI изчисления, който издига на следващо ниво потребителското изживяване.

Тайванската компания MediaTek, един от големите доставчици на чипове за смартфон индустрията, е пионер в интегрирането на NPU архитектура със своята Helio P серия мобилни SoC. Подобно решение привлече много производители на Android смартфони, благодарение на по-високата процесорна скорост и подобрената AI функционалност, отбелязва DigiTimes.com. Компанията планира да пусне в големи обеми Helio P90 с отделен NPU през настоящата година.

Китайската HiSilicon пък вгради NPU за първи път в Kirin 980 SoC за новото поколение смартфони на Huawei, които излязоха на пазара през втората половина на 2018 г. В резултат на това Huawei се представи по-добре от конкурентите и си постави амбициозна цел да продаде над 200 млн. смартфона тази година.

Qualcomm, водещият разработчик на мобилни чипове, възприе NPU архитектурата в своята последна платформа Snapdragon 855, която се отличава със значително намалена консумация на енергия и подобрява AI изживяването за потребителите. През 2019 г. американският чипмейкър вероятно ще интегрира NPU във всички свои Snapdragon SoC.

В момента MediaTek, HiSilicon и Qualcomm доминират с над 70% световния пазар за мобилни чипсети, което несъмнено ще даде силен тласък на NPU интеграцията. Samsung Electronics и китайската Unisoc вероятно ще възприемат NPU в новите си мобилни SoC през настоящата година.

Коментари по темата: „Невронни процесори превземат смартфоните”

добавете коментар...

  1. :)

    Важното е да има думички които радват бизнеса. Cloud, AI ….

  2. Anonymous

    Всичко наричат изкуствен интелект щяло и нещяло. Освен добив на пари от шпиониране и профилиране на потребилтели реално друга практическа полза няма от тези чипове.

    Да не говорим за самите потребители имат ли някакви ползи изобщо или повече вреди.

Коментар