Световен ИТ гуру ще вдъхнови участниците в CodeIT

Новият сезон на конкурса по програмиране CodeIT започва днес в 20.00 ч.

Световноизвестният ИТ гуру Скот Ву ще се срещне с участниците в конкурса за програмиране CodeIT, новият сезон на който започва днес под патронажа на президента на България Румен Радев, съобщиха организаторите от Мусала Софт.

CodeIT не само стимулира професионалното развитие и усъвършенстване на младежите, занимаващи се с програмиране, но им дава и възможност да се срещнат с хора със сходни интереси, да създадат контакти и да поставят основите на бъдещо ползотворно професионално сътрудничество“, сподели чл. кор. проф. дтн Христо Белоев, ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и патрон на първи кръг на състезанието.

Както в предишните сезони, така и в този, талантите в състезателното програмиране ги очакват тениски за всички, дали ненулев резултат, награди за най-добрите и среща със Скот Ву. Той е трикратен носител на златен медал от международната олимпиада по информатика (IOI) и цялостно най-добрият състезател на IOI за 2014 г. През 2016 г. печели златен медал на световния финал на ICPC (Международен конкурс по програмиране на колежите) в Харвард.

Скот Ву е трикратен носител на златен медал от международната олимпиада по информатика (IOI)

Скот Ву е работил в Addepar, Hudson River Trading и Jane Street, след което става съосновател на инкогнито стартъп в Сан Франциско. Започва да се състезава в конкурси по програмиране от 2009 г. и все още участва и коментира за развлечение. Любимият му алгоритъм е sqrtN bucketing.

Първият кръг (маратон) на CodeIT ще продължи три седмици. Той включва една задача, за която всеки участник трябва да достигне възможно най-оптималното решение спрямо останалите състезатели.

CodeIT е частен конкурс по информатика, организиран от Мусала Софт и едно от най-старите състезания по програмиране в света. В него няма възрастови ограничения за ИТ талантите, но основната група участници са ученици и студенти с интереси в алгоритмите и състезателното програмиране – много от тях медалисти от международни олимпиади.

По регламент конкурсът има шест предварителни онлайн кръга, последвани от присъствен финал в София. До финала достигат най-добре представилите се състезатели от предварителните кръгове – 12 финалисти от общото класиране и 5 от класирането за младежи до 8 клас.

Коментари по темата: „Световен ИТ гуру ще вдъхнови участниците в CodeIT”

добавете коментар...

  1. Йордан

    “Олеле, в България има шанс да е от най-старите, но в света надали. Олимпиади по информатика има от поне 30г насам, конкурси и какво ли още не.”

    Само да те светна, че първата международна олимпиада по информатика е проведена в България. Дори и по Соца българите сме били доста напред технологично и винаги сме били доста силни в математическите и компютърните науки.

  2. Аз

    “CodeIT е частен конкурс по информатика, организиран от Мусала Софт и едно от най-старите състезания по програмиране в СВЕТА.”

    Олеле, в България има шанс да е от най-старите, но в света надали. Олимпиади по информатика има от поне 30г насам, конкурси и какво ли още не.

Коментар