EaseUS Data Recovery Wizard Free – възстановява данни лесно и бързо

Колкото и внимателни да сме с данните си, съхранявани на множество устройства около нас, никой не е застрахован от случайна или инцидента загуба на ценна информация. Но това не е краят на света, тъй като на пазара се предлагат софтуерни инструменти, вкл. безплатни, които успешно възстановяват загубените или повредени файлове.

Лесен за използване, бърз и ефективен е софтуерът EaseUS Data Recovery Wizard Free – един от най-популярните продукти за възстановяване на данни, достъпен и като безплатна версия, и като платена – с разширени възможности и поддръжка. Тази програма възстановява успешно изтрити, форматирани или изгубени данни от всички типове – документи, видео, аудио, имейли, графика и т.н. – от всякакви устройства и носители, вкл. компютри, плейъри, камери, USB флашки, външни дискове или карти памет.

Безплатно изтегляне и инсталиране

Можете да се убедите във възможностите на програмата, като си я изтеглите безплатно от сайта на разработчика. Безплатната версия е напълно функционална, но с ограничение до 2GB в обема на възстановените данни. Ако нуждите ви са по-големи, тогава имате избор между Pro версия – без ограничение за обема и с доживотни обновявания и поддръжка – или версия Pro + WinPЕ, в случай, че искате да извършвате професионални услуги по възстановяване на данни на клиенти.

След като изтеглите EaseUS Data Recovery Wizard Free безплатно, следва да инсталирате програмата на компютъра си, като процедурата е изключително лесна. Просто стартирате изпълнимия exe.файл, избирате език за интерфейса на програмата и след това избирате директорията на диска, на който ще я инсталирате (не е желателно това да бъде дискът, от който ще възстановявате данни). Останалото програмата ще направи сама. Процесът на инсталиране отнема по-малко от минута.

Максимално опростен интерфейс

Началният екран показва наличните сторидж устройства и свободното пространство за съхранение

Интерфейсът на програмата е максимално опростен. Когато я стартирате, ще видите на главния екран всички сторидж устройства в компютъра – локални дискове, както и свързани външни носители, напр. USB флашки, заедно с информация за свободното пространство в тях. От същия екран можете да зададете конкретна папка, в която да търсите файлове за възстановяване, вместо в целия диск. И разбира се, ще откриете в долния десен ъгъл голям бутон Scan, при натискане на който започва сканирането на диска или конкретната папка.

Сканиране за файлове, с полезни опции

След сканиране на избрания диск, ще видите всички файлове с възможност за възстановяване

Като резултат на сканирането, EaseUS Data Recovery Wizard Free ще покаже на главния екран всички файлове, които подлежат на възстановяване от избрания диск или папка. Две интересни опции, видни в горния край на екрана, опростяват процеса на търсене и възстановяване: Guess You Recover предлага списък от файлове за лесно възстановяване, докато менюто Filter дава възможност за филтриране на списъка според типа на файловете – документи, видео, аудио, имейли и др.

Опцията Guess Your Recover предлага списък от лесни за възстановяване файлове

Нещо повече, можете да търсите файловете за възстановяване и по техните имена, стига да ги знаете, като за целта е предвиден на видно място в горния десен ъгъл прозорец за търсене. Но още по-полезна е функцията за предварителен преглед на файловете, вкл. видео и аудио, преди да пристъпите към възстановяването им – възможност, която рядко се среща при други подобни програми.

Опцията Filter позволява селектиране на файловете за възстановяване според типа им

Възстановяване на файловете

И така, вече сте намерили изгубените файлове, избрали сте кои от тях искате да възстановите и сте ги прегледали. Сега остава последната стъпка – да възстановите израните файлове. А това е също толкова лесно, както всичко дотук – просто натискате бутона Recover в долния десен край на екрана. Програмата ще попита къде да запише възстановения файл и след като укажете мястото, ще изпълни финалната операция.

Изключително полезната е функцията за преглед на файла преди възстановяването

Програмата ще ви помогне да възстановите данните си, изгубени в резултат на различни инциденти, вкл. неволно изтриване на файлове, повреда на твърдия диск, форматиране на диска, вирусна атака, загубени дискови дялове и др.

Възстановяването на файла е извършено успешно!

Три лесни стъпки за възстановяване на данните

Да обобщим – EaseUS Data Recovery Wizard Free възстановява лесно и бързо загубени данни в три лесни стъпки, буквално с няколко клика на мишката:

  1. Избор на локация за търсене на файлове за възстановяване.
  2. Сканиране на диска с цел извличане на изтритите или загубени файлове.
  3. Предварително разглеждане и възстановяване на файловете.

Имайте предвид, че можете да прекъснете процеса на сканиране по всяко време – да го поставите на пауза или да го отмените. Програмата дава възможност за съхранение на текущата сесия и повторното й зареждане за изпълнение на по-късен етап. В горния десен край на екрана ще намерите полезно меню с няколко опции – промяна на езика на интерфейса, достъп до помощна информация, проверка за актуализации на програмата и др.

Можете да изберете език на интерфейса от менюто в горния десен ъгъл

Съвместимост

EaseUS Data Recovery Wizard Free е съвместима с всички използвани версии на Windows – от XP до Windows 10 и от Windows Server 2003 до 2016, както и с всички популярни файлови системи, вкл. FAT, NTFS, exFAT и др. Програмата има скромни изисквания към хардуерната конфигурация – минимум 128MB RAM и 32MB свободно дисково пространство – и работи бързо, без да натоварва особено системата.

С помощта на този софтуер можете да възстановявате файлове от всевъзможни сторидж устройства, вкл. твърди дискове (HDD) и SSD в компютри и лаптопи, от карти памет, USB устройства, камери, плейъри, RAID масиви и др. Програмата е способна да възстанови над 100 типа файлови формати, в това число документи, графични файлове, видео, имейли, аудио и други – от рода на архиви, изпълними файлове, HTML и т.н.

Безплатна и платени версии 

Можете да изтеглите и ползвате EaseUS Data Recovery Wizard Free напълно безплатно. Но свободно достъпната версия на програмата има ограничение от 2GB за обема на възстановените данни. Освен това тя не включва безплатна техническа поддръжка и безплатни актуализации. Тези възможности са достъпни за потребителите на платените версии – Pro ($69,95 за един лиценз) и Pro + WinPE ($99,90 за един лиценз), при които освен това няма ограничения за обема на възстановяваните данни. В случая с Pro + WinPE, можете да използвате програмата за извършване на услуги за клиенти, както и да създавате зареждаща (bootable) медия, ако операционната система е повредена и не може да се зареди.

Даунлоуд: EaseUS Data Recovery Wizard Free 12.6

Коментар