Африка – пробойната в световната киберсигурност

Всеки е застрашен в Африка, особено от кражба на данни от физически лица, компании и правителства

Африка все повече излиза на прицел за хакерите и трябва спешно да инвестира в кибернетичната сигурност, заявиха представители на индустрията на третата конференция за сигурност на киберпространството в Африка, която приключи в петък в Кот д’Ивоар.

Засега Африка не е основна цел за виртуалните злодеи. Въпреки това обаче „кибернетичните заплахи не знаят граници” и виртуалните бандити „атакуват всичко, което се движи”, каза Мишел Бобелие, лидер на елитното звено за сигурност в IBM, известно като „Екип Тигър”. „Изобретателността на тези хора е много голяма. Те имат организации, реални и добре структурирани екосистеми, с много пари и технологии” за извършване на сложни атаки, каза той в Абиджан, цитиран от phys.org.

Африка като средство

Технологичната изостаналост на Африка вече я превръща в желан инструмент за виртуални атаки. Тя е удобен „остров” за провеждането на т. нар. рансъмуер (ransomware) – атаки, при които хакерите използват злонамерен код, за да проникнат в компютъра на жертвата и да кодират данните в него, след което обещават ключ за „отключване” на данните срещу изплащане на откуп. Този вид нападения са се удвоили за година, казва Михаел Ван ден Берж, управляващ директор на Orange CyberDefense.

Мишените в Африка

Макар че за киберсигурността в Африка няма много статистически данни, на специалистите вече е ясно, че банките и телекомуникационните фирми са основната цел за виртуалните злодеи.

Те работят чрез банкови измами и използват нови инструменти като системите за електронно плащане, особено за парични преводи и плащане на сметки за мобилни телефони.

Дългосрочни изгледи

„Киберпрестъпността може да унищожи доверието в развитието на цифровата технология”, предупреди Ван ден Берж, призовавайки за мерки, които да „успокоят компаниите, желаещи да инвестират в Африка”.

„Всеки е застрашен” в Африка, особено от кражба на данни от физически лица, компании и правителства, според Огюст Диоп, управляващ директор на Talentys – компания от Бряг на слоновата кост, работеща в Западна Африка. „Африка изостава, цифровата сигурност е в начален стадий”, заяви той, но добави, че нации като Кения и Южна Африка са „по-зрели зони”.

„Кибернетичната отбрана може да тежи доста в бюджетите, но кибернетичните атаки струват много по-скъпо на компаниите”, каза Мишел Бобелие.

Мрачната картина обаче носи и едно уникално предимство. Като закъсняващ в дигиталните технологии, континентът има възможност да превърне своя недостатък в свой коз: тя може да избегне грешките в киберсигурността, допуснати от Америка и Европа, казва Диоп.

Бизнес за компаниите за киберсигурност

За компаниите в сферата на киберсигурността, разбира се, пейзажът изглежда различно: за тях това е обещаващ нов пазар. Orange CyberDefense, например, която е поделение на голямата телеком група Orange, смята да отвори свой офис в Мароко през 2019 г., а след това и нови офиси в Тунис, Бряг на слоновата кост и Сенегал.

„Пазарът на киберсигурност в Африка ще се увеличи от 1,7 млрд. долара (1,5 милиарда евро) през 2017 г. до над 2,5 милиарда през 2020 г.”, казва Михаел Ван ден Берж.

Коментари по темата: „Африка – пробойната в световната киберсигурност”

добавете коментар...

  1. :о)

    абе в Африка има хиляди убийства, изнасилвания и умиращи от глад всеки ден, милиони хора живеят точно в робство и всеки ден работят за лъжица храна , карани под оръжие в мини и плантации, точно киберсигурността им е много важния проблем за оправяне да знаеш 😐

Коментар