Китай громи фалшиви и „вредни“ новини в социалните медии

Правилата за цензуриране в китайския интернет се засилиха през последните години

Китайският орган по киберсигурността е претърсил 9 800 профила в социалните медии на независими доставчици на новини, за които се смята, че са публикували сензационно, вулгарно или политически вредно съдържание в интернет, съобщи Ройтерс.

Строгите китайски правила за цензуриране в интернет се засилиха през последните години с помощта на нови закони, ограничаващи медиите, мерки за наблюдение за медийните сайтове и кампании за премахване на неприемливо съдържание.

Китайската администрация по киберпространството (CAC) заяви, че кампанията, стартирана на 20 октомври, е довела до изтриване на редица профили, заради нарушения, включващи „разпространяване на политическа вредна информация, злоумишлено фалшифициране на историята на партията (Китайската комунистическа партия), клеветнически публикации за герои и разрушаване на имиджа на нацията“.

Наред с това CAC призова гигантите в социалните медии, включително Wechat и Weibo, да предотвратяват „ръста на нецивилизовано (съдържание)“ и „всички видове хаос“ сред независимите медии в своите платформи. „Хаосът измежду „сам-медиите“ сериозно потъпква достойнството на закона и уврежда интересите на масите”, казва CAC.

Терминът „сам-медии“ (съкратено от „самостоятелни медии”) се използва най-вече в китайските социални мрежи, за да опише независими новинарски профили, които генерират оригинално съдържание, но не са официално регистрирани от властите като медии.

Такива профили са много популярни в страната през последните години. Те варират от тежка разследваща журналистика до жълти клюки за знаменитостите. Много от тях са изключително популярни, защото предлагат по-нови и сензационни новини от официалните източници.

Онлайн коментатори отбелязаха, че някои от изтритите профили са споделяли фалшиво или порнографско съдържание. И двете са официално незаконни в Китай. Има обаче и такива, които изглежда са пострадали ненужно. Така например, един потребител на Weibo поставя въпроса защо блогът за изкуство и забавление на име „юшугуанг“ е блокиран.

Коментар