Airbnb пише история, но буди все повече тревоги

Компанията за онлайн резервации Airbnb регистрира най-силното си финансово тримесечие досега. Приходите през третото тримесечие надвишават 1 милиард долара, съобщи phys.org.

Увеличението се дължи на ръста на резервациите за гости в международен план, особено на места като Пекин, Мексико Сити и Бирмингам, Англия. По повод американския „ден на благодарността“, Airbnb очаква рекордните около един милион гости да наемат квартири из САЩ чрез нейната платформа.

Airbnb е своеобразен агент за онлайн резервации за собствениците на жилища, които искат да изкарат допълнителни доходи от отдаване под наем на стаи, апартаменти и къщи. Растежът на компанията обаче стана повод за гнева на хотелиерската индустрия и общностите в САЩ и чужбина, където местните жители се притесняват от постоянната суматоха от посетители из жилищните сгради.

Тримесечието бе знаково за Airbnb и заради друго. На някои пазари, като например в Ню Йорк и Маями, вече има данни, че споделянето на домовете е намалило печалбите на хотелите. Вследствие на това, миналия месец Marriott заяви, че разширява пилотния си проект за споделяне на жилища в Лондон, като го разгръща в три други европейски града.

Из цял свят отдаването и вземането под наем на квартира посредством онлайн услуги като Airbnb буди все повече тревоги. Те варират от недоволство на властите, заради генерирането на нерегламентирани доходи, до притеснения на обикновените жители, че в кварталите и жилищните сгради шетат твърде много непознати хора, понякога с неприемливо поведение.

Парижани, например, се оплакват от наплива от туристи в жилищните сгради, шумните партита късно вечер и пиянските изпълнения на гостуващите.

Коментари по темата: „Airbnb пише история, но буди все повече тревоги”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Димитър Иванов – има голяма разлика между дългосрочно отдаване под наем и ежедневна смяна на обитателите. Жилищната кооперация не може да е хотел, не е редно, крие изключително много рискове и притеснения за живущите, във времена на несигурност. Който иска да ползва жилището си по този начин, да си купи апартамент в хотел, а не да причинява стрес на съседите.

  2. Димитър Иванов

    Нека да има ред и общество, но това според мен е прекалено. В крайна сметка всеки може да продаде апартамента си, да го отдаде за дългосрочен наем, да го даде на роднините му да живеят там и т.н. Това пак значи нови хора в блока. Това значи ли пак, че се нарушават обществата? Ако хората са цивилизовани и спазват правилата, всичко е наред. Ако са такива, които си правят каквото си искат е трудна работата, дали със закон, дали със забележки, дали с викане на полиция, все си е трудна работата. В този ред на мисли, има и много постоянни съседи, които не са ОК и правят поразии. Тук въпроса е, че не е редно да ограничават човек да прави с имота си каквото поиска, стига той самия да спазва всички закони и да си плаща данъците!

  3. Saevar

    до ха,
    закона не е конкретно за Airbnb, опира се до друг закон който се основава на спокойствието и сигурността на живущите в сградата, та дори сателитна чиния неможе да сложиш без подписа на всичките живущи във входа (сателитната чиния е пък до друг закон за естетиката на сградата), на скоро имаше случай за колега на един познат който е шиптар и си махнал стената към балкона и го затворил като в БГ, ама комшиите го осъдиха понеже не е искал разрешение и сега има да плаща 40 000 евро.

  4. ха

    >за да даваш апартамент под наем на Airbnb се изисква разрешение с подпис от съседите във входа
    Не съм чувам за подобни правила. И как така са направили закон конкретно за Airbnb? Я дай повече информация.

  5. Saevar

    аз лично ходя на апарт-хотел като съм на почивка а не в частен апартамент някъде си даван от някой си под наем, и не бих искал в сградата където живея да има такива изцепки, добре че в Скандинавия има правила и тук за да даваш апартамент под наем на Airbnb се изисква разрешение с подпис от съседите във входа.

  6. Anonymous

    Ужас е, Димитре, за съседите в блока – всеки ден-два да влизат знайни и незнайни хора, може да са всякакви, вкл. престъпници, крадци, терористи и какви ли не. В един дом живеят хора, които се познават, имат си някакъв елементарно доверие, за да съжителствата заедно. Има хотели за тази работа, неслучайно са ги измислили хората. Подобни услуги са изкривявания от хаотичната глобализация, която причини и много други проблеми на човечеството.

  7. Димитър Иванов

    Това е ужас, да ограничават правото на човек да ползва и дава собствеността си както намери за добре. Веднъж е я купил на луда цена, събирал пари цял живот, всяка година си плаща данъците, а посля накакви си пазванти ще му казват дали да си я дава под наем или не. Какво му пука на човека дали някакви парижани или други хора нямало къде да живеят. Като не могат да си позволят наемите или не могат да си купят жилище да си търсят други варианти!

    А, относно шума и другите проблеми с наемателите – ами нали си има закони, като вдигат шум след еди колко си часа, да викнат полиция, за да ги предупредят / глобят, там каквъвто е закона. Защо трябва да ограничават собственика не знам, това демокрация ли е или какво!!

  8. Saevar

    и това си има начин за справяне, в Испания вече в някой градове е забранено да се дават апартаменти под наем от Airbnb понеже местните няма къде да живеят, в Париж и другите големи градове само трябва да цъкнат 1 законче превождано с високи глоби и всичко е готово…

  9. мхм

    Какви са тия нерегламентирани доходи, като всичко минава по банков път?

Коментар