Български софтуер получи признание в САЩ

Приложението MPI2 помага на хората, страдащи от заекване, да модифицират своето говорно поведение чрез използване на кратки фонетични интервали

Софтуерният продукт MPI2, който помага на хора, страдащи от заекване, вече получава признание в САЩ. Той е разработен от Сирма Медикъл и бе представен на Конгреса на Американската асоциация за слух и говор (ASHA 2018) в края на миналата седмица в Бостън, Масачузетс.

Сирма е създала приложението в сътрудничество с „Катедрата по слух и говорни науки“ на Калифорнийския университет в Санта Барбара. MPI2 е единственото средство, което е валидирано чрез клинични изпитания на „Агенцията за храни и лекарства“ в САЩ.

MPI2 използва научни био-механизми за обратна връзка, които се прилагат чрез мобилни апликации и помагат на хората, страдащи от заекване, да модифицират своето говорно поведение чрез използване на кратки фонетични интервали.

Приложението се обсъжда с клинични специалисти от Департамента по образование в Ню Йорк, където са назначени над 9 000 логопеди. Безплатни лицензи на приложението ще се предоставят на учениците в държавните гимназии през 2019 г., уточниха от Сирма Медикъл.

Коментар