Хибридна система удължава живота на батерията с 60%

Потреблението на батерията може да бъде намалено с 60%, при допълнителна „цена” от малко над 1МВ мрежов трафик

Изследователи от Университета в Астън са разработили технология за драстично подобряване на живота на батерията на мобилни устройства от рода на смартфони и таблети, като минимизират потреблението на енергия на мобилните приложения с до 60%. Как става това?

Изследването представя решение, което интегрира мобилни и облачни изчисления с помощта на инструменти за идентифициране на най-„гладните” компоненти на всяко мобилно приложение. След това системата ги „премества” в облака – процес, който учените наричат „разтоварване на кода“.

Учените вече са разработили платформа за хибридни приложения за Android, която „хибридизира” мобилните апликации и ги изпълнява едновременно и в мобилни, и в облачни платформи, пише GreenTech.bg. Изследването е публикувано в журнала „Transactions on Emerging Telecommunications Technologies Journal”.

Използвайки техниката за „разтоварване на код”, онези части от хибридното приложение, които са най-„гладни“ за енергия, най-напред биват идентифицирани, а след това – прехвърлени в облака. Те се изпълняват там, вместо върху самото крайно устройство. Тъй като изчисленията се извършват в облака, вместо на мобилното устройство, собствените компоненти на устройството не се използват, захранването се запазва, а това удължава живота на батерията.

„Досега сме извършили експерименти с две различни приложения за Android. ImageEffects е прототип – приложение, подобно на Instagram, което ние създадохме, а Mather е приложение с отворен код, достъпно в Github”, обясни докторантът Аамир Акбар, който е разработил рамката.

„При първото, нашите резултати показаха, че потреблението на батерията може да бъде намалено с над 60%, при допълнителна „цена” от малко над 1МВ мрежов трафик. При второто приложение се използва с 35% по-малко енергия на „цена“ от 4 KB допълнителни данни”.

Изчисленията, които се разпределят между мобилно устройство и облачна система, не са нова концепция – например Google Maps съчетава облачни услуги и локални изчисления, за да показва местоположение на карта и lokalni изображения.

Разработката на учените от Астън обаче е първата, която предлага общо и гъвкаво решение за овладяване на „гладните” части на мобилните приложения и прехвърлянето им в облака, каквито и да са приложенията.

„Инструментите ни идентифицират най-гладните части на мобилното приложение и ги преместват в облака. Разработката е с общо предназначение, тоест може да се приложи към всяко мобилно приложение,” казва д-р Питър Люис от университета.

В момента изследователите работят, за да приложат тази техника за мобилни роботи, захранвани от батерии, които могат да се използват в различни ситуации, например при операции за търсене и спасяване, при които животът на батерията е критичен.

Коментар