Робот повтаря точно действията на човека

Роботът T-HR3 следва движенията на оператор с екзоскелет и VR шлем

Човекоподобен робот, създаден от японската компания Toyota, повтаря точно движенията на оператор с екзоскелет и шлем за виртуална реалност, като приема командите по 5G връзка, става ясно от видео в YouTube.

В разработката на T-HR3 участва и японският мобилен оператор NTT Docomo. По време на презентацията роботът демонстрира бързо и точно изпълнение на командите на оператора – всъщност, роботът повтаря всяко действие на човека с екзоскелета.

T-HR3, представен във видеото като Partner Robot, e оборудван с тактилни сензори и датчици за налягане. По този начин, ако машината държи в ръката си топка, операторът може правилно да усети нейните размери и плътност.

Роботът е тестван дистанционно, на разстояние от 10 километра, а връзката е осъществена по мобилна мрежа. На видеото се вижда, че роботът приема и изпълнява командите на оператора с минимално забавяне.

Toyota възнамерява да създаде роботи, които помагат на хората в ежедневието. Така например, T-HR3 може да се използва в бъдеще в спасителни операции, без да се рискува животът на хората.

Коментар