Кражбата на данни струва $1 трилион на фирмите

Загубите на фирмите, причинени от киберпрестъпност през миналата година, възлизат на 1 трилион долара в световен мащаб, твърди компанията за сигурност McAfee. Кражбата на данни и пробивите в компютърните мрежи се измерени в загуба на интелектуална собственост и изразходвани средства за възстановяване на системите.

Проучването на McAfe e обхванало над 800 директори по информационни технологии в САЩ, Великобритания, Германия, Япония, Китай, Индия, Бразилия и Дубай. Сумарно, анкетираните са оценили загубата на данни на $4,6 милиарда плюс $600 милиона за изчистване след пробивите.

Докладът на McAfee ще бъде огласен днес пред участниците в Световния икономически форум в Давос, Швейцария, съобщи CNET News.

Според друго проучване на McAfee, изнесено и пред българска аудитория, малките фирми не вярват, че могат да бъдат цел на хакерите в кражбата на данни.

Развиващите се страни харчат повече пари за защита на интелектуалната си собственост, отколкото компаниите в Западна Европа, се посочва в новия доклад.

Икономическата рецесия увеличава риска за сигурността в корпорациите, твърди McAfee. 42% от анкетираните смятат, че напусналите служители са най-голямата заплаха за изтичане на конфиденциална информация.

Над една четвърт от анкетираните са признали, че избягват да съхраняват данни в Китай. От друга страна, 47% от китайците вярват, че САЩ е най-голямата заплаха за сигурността на техните данни.

Големите организации ще се фокусират тази година върху предотвратяване на кражбите на конфиденциални и лични данни, твърди доклад на Enterprise Strategy Group.

Много ИТ мениджъри обаче ще закърпват положението с тактически решения, без да следват цялостна корпоративна стратегия за сигурност. Купувай тактически, мисли стратегически, посъветваха експертите.

Коментар