Facebook разработва собствена криптовалута

Facebook ще предложи на индийците удобен начин за преводи в WhatsApp чрез криптовалута (източник: CC0 Public Domain)

Социалната мрежа Facebook разработва собствена криптовалута, с която потребителите на месинджъра WhatsApp ще могат да извършват парични преводи, съобщи Блумбърг, позовавайки се на информирани източници.

За разлика от други криптовалути, тази на Facebook ще бъде привързана към щатския долар с цел минимизиране на нейната волатилност. На първо време, от новата цифрова валута ще се възползват потребителите в Индия.

В момента Facebook разработва стратегия за криптовалутата, вкл. планове за депозитни активи в обикновена валута, които да обезпечат стабилността на цифровата валута.

Мобилното приложение за обмен на криптирани съобщения WhatsApp се радва на голяма популярност в Индия, където го ползват над 200 милиона души. Освен това страната е лидер в света по парични преводи – само през 2017 г. индийци са изпратили в родината си 69 милиарда долара.

Фактор за решението на Facebook е и броят на интернет потребителите в страната. Индия, с нейните 480 милиона потребители, отстъпва само на Китай по този показател. Все още не е известно кога компанията ще стартира проекта си в страната.

Коментар