Австрия бърза с данък за интернет гигантите

Австрия подготвя закон за специално облагане на интернет гигантите (снимка: CC0 Public Domain)

Без да чака общо решение на Европейския съюз, Австрия – по примера на Франция – ще въведе данък за големите технологични и интернет компании, съобщи в края на миналата година канцлерът на страната Себастиан Курц, цитиран от phys.org.

Франция, която е най-настоятелна за т.нар. данък GAFA, въвежда от днес, 1 януари, собствен налог, за да гарантира, че световните интернет и технологични гиганти ще плащат адекватно за дейността си в Европа. По нейния пример, Австрия също ще започне да облага тези компании, без да дочака общото решение на ЕС.

Справедливо е интернет гигантите в Европа да плащат съответния данък, казва Курц. По неговите думи, в допълнение към европейските усилия, Австрия ще действа на национално ниво и ще въведе собствен цифров данък.

Курц твърди, че правителствата в ЕС принципно са съгласни с това, че подобен данък е необходим. Подробности за подготвяния закон в Австрия ще бъдат публикувани в началото на януари, като се очаква той да влезе в сила за планираната от правителството данъчна реформа през 2020 г.

Съгласно действащото в момента законодателство на ЕС, американските технологични и интернет гиганти могат да декларират европейските си доходи във всяка страна на Съюза. Логично, те избират страните с най-ниски данъци, като Ирландия, Холандия или Люксембург.

По думите на Маргрете Вестагер, европейски комисар по конкуренцията, технологичните гиганти плащат средно 9% данък, докато налогът за останалите компании възлиза на 23%. Към момента членовете на ЕС все още не постигнали единно решение как да решат този проблем.

Коментар