Microsoft иска да върне на хората контрола над данните им

Нов софтуерен инструмент може да върне на хората контрола над данните им (източник: CC0 Public Domain)

Изследователското подразделение на Microsoft работи по проект с кодово име Bali, целта на който е да върне в ръцете на потребителите контрола над данните, събирани от различни компании и организации. Разработката е в етап на тестове в момента, съобщи ZDNet.

С помощта на софтуерния инструмент Bali, потребителите ще получат възможност да контролират какви именно данни за тях събират технологичните компании и институциите. На уеб страницата на проекта Bali е описан като персонално хранилище за данни, което дава в ръцете на потребителите контрол над всички данни, събрани за тях.

Bali дава възможност за съхранение на всички данни, генерирани за потребителите – сурови и обработени. Ползвайки инструмента, хората ще могат да визуализират, управляват, контролират, споделят и монетизират тези данни, става ясно от описанието на разработката.

Проектът се базира на т.нар. концепция за „обратна конфиденциалност”, която е разработена през 2014 г. за нуждите на Microsoft от специалисти в Microsoft Research. Фрагмент от личната информация се явява обратно конфиденциален, ако външна страна има достъп до него, докато създателят/потребителят на тази информация няма такъв достъп.

Според авторите на проекта, организации като доставчиците на медицински услуги, полицията, операторите на платени пътища, търговските мрежи и работодателите създават обратно конфиденциални данни, притежаването на които в много случаи може да е изгодно за потребителите. Оттук произтича и целта на Bali – да върне на потребителите контрола над тези данни, като разруши обратната конфиденциалност.

Проектът Bali се намира в момента на начален етап на развитие. Разработчиците на софтуерния инструмент сега са съсредоточени върху това да помогнат на потребителите да съберат персоналните си данни от различни сайтове и да получат възможност да ги преглеждат.

В момент, когато проблемът със сигурността на потребителските данни стои с особена острота за компании като Facebook – най-голямата социална мрежа, Microsoft може да комерсиализира успешно новия си софтуерен инструмент, който връща на хората контрола над данните им.

Коментари по темата: „Microsoft иска да върне на хората контрола над данните им”

добавете коментар...

  1. :)

    Ох, пуснах сълза …. Ма как само мислят за нас 🙂 🙂 🙂

  2. Радослав

    Хахахах ахаххаха

  3. Jo

    Вицът на годината!

  4. .

    Първо да върнат контрола над уиндоуса, че ми писна от тези ъпдейти и други неща.

  5. Anonymous

    Подкрепям Hehe. Монополистът иска монопола и върху личната информация. В момента Google Federal е основен доставчик на службите, но M$ се надяват да им дръпнат черджето изпод краката.

  6. Lordoff

    Грънци… прилича ми на кризисен PR

  7. Saevar

    ъъъъ, аз си помислих че нещо ще променят в техния ОС ама на, с грешка съм, да земат да поработят малко над Прозорците си че са като разграден двор и да позатегнат малко там нещата….

  8. Hehe

    Вие един път си дайте данните на Micro$oft, а пък после ги трийте от другите места. Така стават много по-скъпи за службите за следене и M$ ще печелят повече.

  9. Anonymous

    haha

Коментар