Mercusys AC12 – достъпен рутер за мултимедийния дом и SOHO

Двубандовият рутер Mercusys AC12 покрива ежедневни потребности от интернет на съвременния дом и има привлекателна цена (снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Mercusys AC12 е достъпен двубандов рутер за всички, които държат на мултимедийното съдържание. Четирите му антени излъчват сигнал в честотните ленти 2,4GHz и 5GHz. Рутерът поддържа и 2,4GHz мрежа за гости, където правата могат да бъдат ограничени от собственика на мрежата. Има и модул за т. нар. родителски контрол. Преносният капацитет достига 1167 MB/s. Така Mercusys AC12 е готов да поддържа стабилна интернет връзка, каквато е необходима за един обичаен дом или малко студио.

Днес домовете ни са все по-пълни с устройства, които се нуждаят от връзка към интернет. Компютър или два, няколко смартфона, таблети и все по-многобройните домашни електроуреди с уеб-управление изискват, в общия случай, не твърде интензивна, но постоянна връзка към мрежата. Mercusys AC12 е достъпен двулентов маршрутизатор, способен да покрива тези ежедневни потребности.

 

Свързаност

Неговите четири антени излъчват сигнал на честоти 2,4GHz (300 Mbps) и на 5GHz (867 Mbps), при което машинката осигурява 1200 Mbps свързаност (откъдето идва и името – AC1200).

Въпросните 300Mbps в честотната лента на 2,4GHz е добро решение за сърфиране в мрежата, чат и електронна поща, а осигуряваните 867 Mbps върху преносната 5GHz лента покриват по-интензивните приложения като например HD видео и игри.

Двете честоти работят едновременно, така че всички приложения да се изпълняват гладко и безпроблемно.

Дизайн

Mercusys AC12 има семпъл дизайн, с който лесно и ненатрапчиво се вписва в почти всякакъв интериор. Лек е, което прави лесно окачването му на стена посредством предвидените отвори за фиксиране чрез два носещи винта.

На гърба му са скрити всички комуникационни интерфейси за входно-изходните кабелни връзки – WAN порт в ярко оранжев цвят, 4 LAN порта за кабелно свързване на локални устройства, гнездо за включване на захранването и дискретен бутон за връщане на фабричните настройки (reset) – накратко всичко, което човек очаква да намери като средства за управление на един типичен домашен рутер.

Предният панел има няколко светодиодни индикатора, групирани в две поредици. Първата група включва индикатор за наличието на електрозахванване, за връзка към WAN мрежата, за функциониране на мрежата на 2,4GHz и още един за работа в 5GHz обхвата. Другите четири индикатора на Mercusys AC12 съответстват на четирите LAN порта и светят само тогава, когато се използват съответните кабелни връзки.

Настройване

Mercusys AC12 е лесен за настройване. Интуитивен интерфейс във вид на уеб-страница води потребителя стъпка по стъпка в процеса на настройване, отнемайки броени минути.

Общо взето са достатъчни три стъпки:

  • създаване на логин с парола;
  • избор на интернет доставчика и въвеждане на данните;
  • настройване на мрежата – име (SSID) и парола.

Добро покритие

Четирите антени на Mercusys AC12 осигуряват добро покритие и стабилен сигнал. Слабите връзки и прекъсванията са спомен от миналото. Точно както може да се очаква от един съвременен рутер.

Родителски контрол и гости

Интерфейсът за настройване на рутера включва и модул за родителски контрол. Родителите могат да управляват достъпа, като създадат черен списък или бял списък на интернет-локациите. Те могат и да ограничат времето за уеб-достъп за децата.

Сигурността на безжичната Wi-Fi мрежа се базира на протоколите за криптиране WPA-PSK и WPA2-PSK, които се използват „традиционно“ за домашни мрежи.

Има и възможност да се създаде под-мрежа за гости, за да не се компрометира сигурността.

Окомплектовка и цени

Рутерът се доставя с всичко, което му е необходимо за работа – наред със самото устройство в кутията са неговото захранване и инструкцията за инсталиране. У нас Mercusys AC12 се предлага на цена около 40 лева.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар