Facebook ще помага на местни новинари

Facebook ще продължи да се бори с фалшивите новини, дезинформацията и нискокачественото съдържание (източник: Facebook)

Facebook ще инвестира 300 млн. долара през следващите три години в местни новинарски служби в световен мащаб, след като компанията дълго бе критикувана относно ролята си за съсипването на новинарския бизнес по света.

Инвестицията предвижда значително разширяване на плана за подпомагане на новинарските фирми в САЩ и чужбина за създаване и поддържане на жизнеспособни бизнес-модели за оцеляване, съобщиха днес от Facebook.

За разлика от предишните инвестиции на фирмата в новинарския бизнес, сегашното начинание се отличава с това, че не е свързано с продукти на Facebook. По-ранните инвестиции в новинарския бизнес насърчаваха издателите да разчитат на предоставянето на продуктите си през Facebook, което в крайна сметка навреди на много новинарски организации, когато стратегиите на социалната мрежа се промениха.

Facebook ще продължи да се борим с фалшивите новини, дезинформацията и нискокачествените новини, заяви вицепрезидентът на компанията по глобални новинарски партньорства Кембъл Браун, цитиран от Ройтерс. По неговите думи, Facebook има възможност и отговорност да помогне на местните информационни организации да се развиват и разрастват.

Първият кръг от инвестиции в САЩ ще помогне за разгръщане на ресурсите за местни репортажи, в изследването на това как технологиите могат да се използват за подобряване на събирането на новини и създаване на нови продукти, за набиране на „стажант-журналисти от общността“ и включването им в местните новинарски служби.

Инициативата ще подпомогне също финансирането на програма за включване на 1000 журналисти в местни новинарски секции в продължение на пет години. Сред получателите на инвестиции са Център Пулицър, Репортаж за Америка, Фонд за местно трансформиране на местните новини Найт-Ленфест, Местна медийна асоциация и Местен медиен консорциум, Проект за американска журналистика и Проект за новини на общността.

Коментар