Ракетата „Вулкан“ e почти напълно готова

ULA е близо до изстрелване на ракетата Vulkan (източник: United United Alliance)

Съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin ще извърши окончателния преглед на проекта за новата си ракета „Вулкан“ (Vulkan) в рамките на няколко месеца, съобщиха от обединеното дружество.

Проектът потвърждава заявката на компанията да се конкурира на пазара на космически ракети наред с такива като SpaceX на Илон Мъск и на Blue Origin – компанията на Джеф Безос.

Окончателният преглед на проекта е решаващ етап по пътя на United United Alliance (ULA), която се готви да премине към пълно производство преди първия полет през пролетта на 2021 г. Той бе отложен, след като първоначално бе планиран за 2019 година.

Дизайнът е почти напълно готов, заяви тестовият инженер в ULA Дейн Дрефке, цитиран от Ройтерс, по време на обиколка на Космическия комплекс 41 във военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида.

Дизайнът на новата ракета Vulkan е почти напълно готов (източник: United United Alliance)

Някогашните ракети Атлас и Делта на ULA бяха синоним на космическите мисии на Америка в продължение на десетилетия. Но от известно време компанията следва програма за намаляване на разходите, която включва съкращения на работни места и опит за въвеждане на нови производствени методи, тъй като производителят е изправен пред нарастващата конкуренция от страна на SpaceX с нейните иновации.

Мъск определено преобърна тази индустрия с въвеждането на технологията за ракета за многократна употреба. Това се очаква да доведе до рязко намаляване на цената на космическия транспорт.

Междувременно компанията Blue Origin на Джеф Безос – основателя на Amazon.com – обяви, че ще изстреля ракетата си „Ню Глен“, все още в процес на разработка, през 2021 г. – същата година, в която трябва да излети и „Вулкан“.

Коментар