И търсачката Bing забранена в Китай

Интернет търсачката Bing вече е недостъпна в Китай (снимка: Microsoft)

Търсачката Bing на Microsoft е блокирана в Китай, съобщиха от компанията в сряда. Това е поредната уеб-услуга на голяма технологична компания, която бива забранена за достъп зад „Голямата защитна стена” на страната.

Търсене в уебсайта на Bing China – cn.bing.com – от континентален Китай насочва потребителя към страница, на която се казва, че сървърът е недостъпен. „Потвърдихме, че Bing в момента е недостъпен в Китай, и сме ангажирани да определим следващите стъпки”, се казва в изявление на компанията.

China Unicom – големият държавен телеком в Китай – е потвърдил, че има правителствена заповед да блокира търсачката, съобщи Файненшъл Таймс, позовавайки се на свои източници. Китайската администрация по киберсигурността CAC засега запазва мълчание, става ясно от публикация на Ройтерс по темата.

До този момент Bing бе единствената голяма чуждестранна търсачка, достъпна зад така наречената „Голяма защитна стена“ на Китай. Microsoft цензурира резултатите от търсенето по чувствителни теми в съответствие с правителствената политика. Платформата за търсене на Google също пострада в Китай – още през 2010 г.

Президентът Си Дзинпин реши да „затегне“ контрола над интернет в Китай от 2016 г. насам. В тази връзка в изявление от сряда CAC съобщи, че е изтрила повече от 7 милиона къса онлайн информация и 9382 мобилни приложения.

Коментари по темата: „И търсачката Bing забранена в Китай”

добавете коментар...

  1. Saevar

    пробвал съм се да я ползвам тази търсачка но всеки път ми е доказвала че е неизползваема или с други думи, нестава за нищо, yandex и duckduckgo са тези които най-много ме устройват, после идва Гугълетката

  2. Аман

    Евалата на китаецо!!

Коментар