Защо толкова ги е страх от Huawei?!

Huawei е с най-големи шансове да вземе лъвския дял от бъдещия 5G пазар, оценяван на 123 милиарда долара годишно (снимка: Huawei)

През последните месеци светът стана свидетел на скандал, в който китайската компания за мрежово оборудване Huawei е на път да бъде „изхвърлена“ от редица големи пазари, защото – според правителствата им – чрез нейното оборудване китайските власти могат да шпионират други държави.

Huawei продължава да отрича обвиненията. Но САЩ наложиха мерки за ограничаване на достъпа на фирмата до търговете за изграждане на безжични мрежи в страната. Няколко други правителства последваха този пример. Великобритания, Нова Зеландия, Австралия, Канада се въвлякоха в скандала. Защо толкова ги е страх от Huawei?

В сърцевината на тези новини е въпросът за предстоящата вълна от нови мрежови технологии, известна като „5G“ – и кой ще я „държи“. Значимостта на тази технология във все по-дигитализирания ни свят обаче подсказва, че става дума за битка на цели икономики, а не само на играчи от един сектор.

Какво е това 5G?

Това не е протокол или устройство. 5G е понятие за цял спектър от системи и технологии, предназначени да работят заедно, за да осигурят постоянната свързаност на почти всичко в нашия свят – от безпилотните автомобили до домашните ни електроуреди. Възките ще са супербързи: при честотна лента от 20 гигабита в секунда един филм с висока резолюция ще се изтегля мигновено.

Първите 5G смартфони ще дебютират тази година, но пълният преход ще се случи в идните няколко години.

Какво оборудване ще трябва?

5G мрежите ще работят в два различни честотни диапазона. В единия режим те ще разчитат на същите честоти като съществуващите 4G и Wi-Fi мрежи, като използват по-ефективна схема на кодиране и по-големи канали, за да постигнат 25% до 50% ускорение. Във втория режим 5G мрежите ще използват много по-високи, милиметрови вълни, които могат да предават данни при по-големи скорости, макар и на по-кратки разстояния.

Тъй като милиметровите вълни работят на къси разстояния, 5G ще изисква повече предаватели. Ще са нужни много предаватели, понякога само на няколко десетки метра един от друг.

Освен това, за да се увеличи честотната лента, 5G клетките ще използват и технология, известна като MIMO (множествен вход, множествен изход). Стотици антени ще работят паралелно, увеличавайки скоростите и помагайки за по-ниската латентност – до около милисекунда (в сравнение с около 30 милисекунди при 4G).

Рисковете на новата инфраструктура

Очаква се 5G да замени сега действащите мрежи изцяло. В петото поколение мрежи ще бъдат свързани какви ли не уреди – освен компютри, таблети и телефони в мрежата ще са включени и автомобили, и хладилници, и климатици, и охранителни камери, и индустриални роботи, и болнични системи, и банкови машини… на практика всичко.

А това означава, че има много интересни обекти за хакване. Пред злонамерените техничари се очертава цяло „море“ от нови възможности. При толкова много неща онлайн нарастват възможностите за кражби на данни, за манипулиране, за изнудвания, за саботажи. И потенциалните щети са доста по-големи.

Лостовете на контрола

В задаващата се нова реалност, очевидно, ще е особено важно кой ще „държи“ контрола върху цялата тази мрежова инфраструктура, управляваща толкова много неща. Важно ще е кой прави софтуера, важно ще е също кой прави хардуера за новите мрежи.

И ето оттук тръгват притесненията на американското правителство, което се плаши от Huawei. В момента компанията е най-големият доставчик на мрежово оборудване в света. Тя е и номер две производител на смартфони в света. Накратко, Huawei вече „държи“ голяма част от мрежите – и откъм операторската страна, и откъм потребителската страна! В същото време САЩ няма достатъчно силен свой играч в света на мрежовото оборудване.

Пак Huawei е и с най-големи изгледи да вземе лъвския дял от бъдещия 5G пазар. А той, според някои анализи, се оценява на 123 милиарда долара годишно (средно) за следващите пет години.

Изгледите китайска компания да „държи“ цялата нова технологична реалност в САЩ няма как да не са плашещи за американското правителство. Затова не е изненадващо, че САЩ „повлече крак“ и даде ход на цяла каскада от „решения“ на други правителства да изострят вниманието си към Huawei.

Изглежда логично: за което и да е правителство по света е неприятно, ако дадена ключова инфраструктура е доминирана от един доставчик и той е чужд. Дори и да няма реален казус с правителствен шпионаж, както се твърди, да повериш мрежата на бъдещето, която ще управлява всичко в дигитализираната си реалност, на един производител си е … притеснително, меко казано.

Малко по-различна е ситуацията за европейските страни. Европа е дом на други два големи производителя на мрежово оборудване, претенденти за „строители“ на 5G мрежите – Nokia и Ericsson, които заедно с Huawei формират челната тройка в този пазар.

Затова не е чудно, че европейските реакции са доста по-въздържани. Германия дори, в известна степен, се противопостави на всеобщото гонение, като изнесе резултати от лабораторни анализи, твърдейки, че няма данни за шпионаж.

Финансово-политически „терен“

Ако не сложи прът в колелата на силния китайски играч, САЩ е на път не само да повери ключовата бъдеща 5G инфраструктура на „чужденци“. Страната би се озовала в нежелана икономическа „хватка“.

Предвид стойността на този бързорастящ бъдещ пазар, да се допусне доминацията на Huawei би значело да се „наливат“ американски пари в китайската икономика. А тя и без друго вече е твърде влиятелна в глобален мащаб. Нещо повече, от доста време е виден ясният двуполюсен „терен“ на борба между двете страни във всички равнини на политико-икономическите отношения.

От друга страна, САЩ през последните години положиха доста усилия да рекламират дигитализацията на всички индустрии. И докато това безспорно налива вода в мелницата на редица американски производители, то при липсата на силен собствен играч в мрежовия сегмент може да се окаже, че въпросната дигитализация ускорено подчинява всички икономически сектори на азиатската страна.

Ако към всичко това добавим и склонността на Китай да формира здрави връзки между индустрията и държавата, с което страната е добре известна, то притесненията на САЩ за бъдещето на 5G мрежите не са неоснователни. Именно 5G мрежите са една от ключовите сфери, наред с изкуствения интелект, в които ще премерят сили двете свръхикономики – изходът от тази битка ще предопредели в голяма степен дали ще има смяна на хегемона.

Коментари по темата: „Защо толкова ги е страх от Huawei?!”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    1.
    Качеството на ИОТ имплементацията до голяма степен зависи от морала на производителя. В днешно време “морал” е доста разтегливо понятие. Под разтегливо имам в предвид, че такъв няма. Следователно и качеството няма да е такова, на което можеш да разчиташ. Лично аз съм свидетел как фирма за сателитни ИП мрежи имплементира нискокачествени памети само защото ако са качествени, живота на продукта им ще е над 30 години, а при така ползваните беше под 5…
    2.
    Вредата от електромагнитните лъчения е реална и голяма. Който не вярва може да го усети физически – да си сложи телефончето в джобчето от лявата страна на ризката и да го носи там една седмица. КАТО усети проблемите в сърцето да го махне от там и да изчака 2 – 3 дена да затихнат. Ако не вярва да повтаря експеримента докато сам се увери.

  2. dedo

    Има и нещо друго тук – контрола! Всяка джаджа със софтуер може да бъде програмирана както си иска производителя – да се “разваля” след точно определено време, да се шпионира потребителя под предтекст за “сервизна” информация, да се принуди да ползва джаджата с “абонамент” щото видиш ли софтуера постоянно трябва да се ъпдейтва! Смених лампите вкъщи по едно и също време с ЛЕД – изгоряха като по часовник всичките след като им изтече гаранцията! Не случайно маса софтуери минават САМО на абонамент – начин да се цоцат повече пари за едно и също!

  3. Един

    Михаил Вохам++ за добрия коментар.
    Аз съм програмист. Разбирам и се занимавам и с електроника и частично с IoT.
    В дома си нямам нищо “умно” (въпреки, че мога да си позволя) и няма да имам такова, докато имам избор.

  4. Фофу

    До Путин и Мадуро – така е. Ушанките под които стоят чугунени глави, реват ама след като похапнат на трапезата на краварите. Нафука се че имал сертификати с които си изкарва добра заплата вероятно работейки за фирма под-контрактор на американска и като погледнеш откъде му идват сертификатите – Линукс, М$, Cisco и SQL ….

  5. иван

    3D сканиране с 21Mpix сензор генерира 100TB за 10сек.
    5G се случва и ще се случи масово. 24 , 60ghz са началото.

  6. Михаил Вохам

    Аз категорично не виждам никакви предимства в това да си натъпкан с електроника , да си свързал печката, хладилника, пералнята, бойлера в Интернет и какво ли още не.

    Дигитализацията, извън това, което е необходимо, Е ВРЕДНА!
    Искам проста пералня, прост хладилник, проста печка и проста кола. За да се поправят лесно и евтино. Не ми трябва да викам програмист , когато ми се развали хладилника!

    Другото си е чисто заробване в технологията.

    Освен това не мога да си представя как ще живея в къща, пронизана от всякакви ЕМ излъчвания. Ами то ще е изключително нездравословно да се живее в такава среда.
    Децата ти ще са изнервени и уморени, с разрушен имунитет от всички тези излъчвания.
    Накрая ще развиеш някаква форма на рак.

    Така че изобщо не ме интересуват всички тези 5G войни. И американците и китайците са идиоти в случая. Разумният , здравомислещ човек няма нужда от тотална технологична зависимост. Сегашните мрежи са предостатъчни като качество на връзката. Нямам намерение да живея през смартфона си. Реалният, а не дигиталния свят е истината.

  7. Разбиращ

    Аз мисля, че вече е късно да спрат Huawei и другите технологични компании от Китай. Вече не Китай зависи от USA, а е обратно. Ако западния свят се дистанцира от Китай ще загуби и изостане. Мисля, че скоро сатаелитите на USA ще се усетят. В Германия започнаха да разбират, че ако правят всичко, което им казват Американците, губят.

  8. Saevar

    до CERBER
    е като живееш в умен дом кво ? това не те прави тек специалист, аз като неискам умен толкова умен дом незначи че не съм Линукс, М$, Cisco и SQL специалист, нека се развиват технологиите, и аз си се развивам и уча постоянно.. примера ти е супер кретенски…

  9. Fishcake

    Баси токсичните коментари.

  10. -

    Ти сериозно ли смяташ, че “умният” ти дом изисква гигабайти в секунда?!?

    Повече от 100-200 байта на минута едва ли прехвърлят прехвалените ти “умни” мебели.

    А, ако имаш малко повечко акъл, ще предпочетеш да имаш zigbee мост, или дори обикновен WiFi, вместо 60GHz микровълново лъчение от всеки отделен уред.

    И от гледна точка на (кибер)сигурност, и на здравна безопасност, е далеч по-добре да не се ползва 5G.

  11. Путин и Мадуро

    Ушанките, пак изостават. За това и техните мекерета от БСП, плюят по запада. Наричат Американците, кравари. Всъщност, кравари са дядовците им, които ги докараха в града. 🙂

  12. CERBER

    Аз живея в умен дом, в който джаджите ми обменят информация помежду си от две години. Нямаш си и понятие, че звучиш като пенсиониран старец от епохата на 20 век.
    В днешния век технологиите се развиват на всеки три години. Така че точно до три години тази необходимост, за която пишете, ще се превърне в крещяща нужда

  13. Тони

    5G не е нужно никому….дори на телекомите… За едното видео ,микровълнова на всеки 10 метра не си струва. 4G за повечето потребители е предостатъчно. Но някой сваля звезди от небето ,защото трябва да си продава оборудването.

  14. Случаен

    И аз ще призова, моля публикувайте оригиналния източник на тази статия, защото противоречията в нея са доста и абсурдни.

    Ето примерна статия по темата:
    “https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/02/04/3385340_daniia_izgoni_slujiteli_na_huauei_slujbite_v_norvegiia/”
    “Дания изгони служители на “Хуауей”, службите в Норвегия предупредиха за “опасни” технологии”

    И не ми се случат кръчмарски коментари от олигофрени как примерно Дания или Норвегия се влияят от Американците, които пък са най-лошите на планетата!

  15. Saevar

    благодаря за статията, много е добра.
    съгласен съм с колегите под мен, нека добавя и че в Cisco има доказано имплантирани чипове от NSA за шпионаж, защо никой вече не говори за това…. разбирам че краварите искат да са глобален доминант но .. да са мислели преди 20 години когато прехвърлиха производството си в Китай и ги научиха как се правят нещата, както върви всичко е на война, сега икономическа но скоро може да се промени на по зле…

  16. sashko

    новия ред … идва с по-бързо и неусетно?

  17. 5g-trudno

    Една препоръка – публикувайте оригиналните автори на статиите, които копирате.

  18. Иван

    Защото през някой друг ще минават данните за шпионаж…

  19. Anonymous

    е да де всички останали са непорочни и неомърсени. Защо не се вдигне такава мащабна кампания например за продуктите на Microsoft ха !!!??? Колко още други неща има от монополни компании от една друга държава дето се прави на световен полицай, рекетьор и агресор.

  20. K7

    и повече луди хора около нас заради мощното микровълново облъчване в този диапазон

Коментар