Huawei с интересна версия защо е на мушката на САЩ

Координирана политическа кампания съзря Ерис Сю в действията на САЩ срещу Huawei (снимка: Huawei)

Противопоставянето на САЩ и Китай придобива застрашителни размери – засегнати са не само определени компании и частни интереси, но и световната икономика като цяло, вкл. технологични проекти като 5G. Прокрадват се и основателни страхове, че търговската война между двете свръх-държави може да прерасне дори във военен сблъсък.

В центъра на събитията в последните месеци е Huawei – най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и втори по продажби на смартфони. Вашингтон обаче затвори пазара в САЩ за технологиите на Huawei, като обвини компанията, че със своето оборудване шпионира в полза на китайското правителство.

Нещо повече, САЩ призоваха своите съюзници по целия свят да се откажат от техниката на Huawei при изграждане на мрежите от ново поколение. Редица правителства вече се подадоха на натиска от американска страна, а други се колебаят как да постъпят.

На обиколката си в Източна Европа тази седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди властите в Унгария, че ако използват оборудване на Huawei на места, в които се намират важни американски системи, за САЩ ще бъде трудно да поддържат партньорски отношения с Будапеща, като отново бяха изтъкнати съображения за сигурността.

В отговор топ-мениджър на китайската компания осъди опитите на САЩ да убедят страните от Източна Европа да се откажат от нейното оборудване, определяйки действията на Вашингтон като „координирана, тактическа политическа кампания“ срещу Huawei, съобщи Файненшъл Таймс.

Ерик Сю, един от тримата ротационни председатели на борда на директорите на Huawei, смята, че зад атаката на САЩ не стои загриженост за сигурността на съюзниците. Според него, Вашингтон се ръководи от други съображения.

Наистина ли [САЩ] мислят за киберсигурността и защитата на личния живот на гражданите на други държави или имат други мотиви? Някои казват, че тъй като тези държави използват оборудване на Huawei, това затруднява американските разузнавателни служби да получават данни за тези държави“, казва Сю, цитиран от Файненшъл Таймс.

Той информира също, че Huawei се е съгласила с искането на британска агенция за киберсигурност да промени програмния код, използван в телекомуникационното оборудване на компанията. Китайският производител ще похарчи над 2 млрд. долара за промяна на софтуера в своята апаратура по целия свят.

Коментари по темата: „Huawei с интересна версия защо е на мушката на САЩ”

добавете коментар...

  1. адвоката

    фофу – ти си една фусня, ако знаеш този термин. Казано на прост език – ти си една звучна миризлива прпъдня.

  2. Фофу

    Много го обича Saevar тоя прякор каун. Та понеже не млъкваш, за втори път се налага да видим какъв да прякор сложим на теб. Да започнем с това, че наричаш М$ говно обаче в същото време си прилапкал сертификати от М$ и SQL . Сам го каза на 14/02/2019 в този сайт под друга статия. Т.е. сладко ти е да си хапваш от него.

    Ще оставя другите да решат как се нарича такъв на който му е сладко да похапва от говно.

    Другото дето ти е любимо са “краварите” . Е, към посочените по-горе краварски сертификати сам си споменал още два – Линукс и Cisco. Т.е. сладко похапваш на краварите на масата с М$ говна.

    И като се наядеш почва речите за великите руснаци и гадните кравари. Ама не работиш в МАскве и с руски технологии.

    Умно момчето.

  3. Saevar

    много добре го е казал господин Сю, право в целта, ама на, тука нали има про-краварско настроени кауни особено 2 индивида дето влизат да коментират, единия пише от психиатричната клиника през нощта (явно тогава надзирателите са полузаспали) а другия е просто безделник…

  4. Xiaomi

    Затруднавят Nsa.

Коментар