MWC 2019: Компаниите разкриват потенциала на 5G

Дистанционно управление на дрон през 5G мрежа от щанда на Orange на MWC 2019 (източник: Samsung)

Водещи технологични компании обединяват усилията си разработките на 5G приложения. Потенциалът на новата технология в промишлеността бе демонстриран на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Samsung, Cisco и Orange разкриха на MWC 2019 две обещаващи индустриални 5G приложения – за пилотиране на дрон и управление на промишлен робот, използвайки ниската латентност и високата скорост, които 5G предлага.

5G приложение за управление на дрон

Дронът с ниска латентност и висококачествена видеосистема е пилотиран от щанда на Orange във „Fira de Barcelona“. Безпилотният апарат, разположен на открито в центъра за данни на Orange, носи 5G рутер (CPE), който се използва за прехвърляне на команди към дрона и предаване по висококачествен видео канал с ниска латентност.

На щанда на Orange пилотът може да бъде видян да управлява дрона с помощта на 5G таблет. Тази демонстрация се провежда в тясно сътрудничество с безпилотния оператор Aeromedia.

5G управление на индустриален робот

Автономният робот пренася производствени части и предава на живо видео от 360-градусова и Full HD камера – и двете инсталирани в робота. Видео-стриймът позволява на работещите с машината да наблюдават дистанционно движението на робота в средата, в която се намира, да реагират и да го контролират, когато автономната му работа бъде прекъсната от неочаквани препятствия по пътя му.

Видеото и командите, управляващи робота, се предават чрез 5G мрежа. Тази демонстрация бе извършена в сътрудничество с Acciona – глобален доставчик на възобновяема енергия, инфраструктура и услуги.

Надеждни решения с ниска латентност

Демонстрациите показват случаи на индустриални приложения с изключителна надеждност, ниска латентност и висок капацитет – характеристики, присъщи на 5G технологията.

Samsung използва своите 5G решения, включително виртуализиран RAN, една от най-малките 5G единици, множество вътрешни и външни 5G рутери и 5G таблети. Платформата Ultra Gateway на Cisco пък осигурява 5G виртуално пакетно ядро върху инфраструктурата на Cisco NFV, което осигурява по-голяма производителност и гъвкавост.

Използвайки широк диапазон на честоти в mmWave лентата, като 26GHz, и усъвършенствани антенни технологии като масивна MIMO и формиране на лъча, компаниите успяха да постигнат мобилност, много ниска латентност от край до край и висок капацитет за трансфер на видео-емисии с високо качество.

Важна стъпка в развитието на 5G

Благодарение на този успешен тест на 5G приложения за промишлени цели, можем по-добре да разберем начина, по който тази технология работи в реални индустриални условия. Това е важна стъпка в развитието на 5G“, коментира Моница Сала, главен технически и информационен директор на Orange Испания.

Според представители на Samsung, 5G има потенциал да трансформира индустрията и обществото чрез отключване на творчески бизнес модели. Сътрудничеството между глобални партньори ускорява навлизането на 5G в реални случаи на употреба и в крайна сметка това ще повлияе на ежедневието ни.

Коментар