MWC 2019: Смарт-пръстен брани жените от домашно насилие

Жената в опасност може да натисне пръстена дискретно, без изобщо да е видимо, че борави със свързано устройство (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Елегантен и шикозен, този пръстен не е обикновено украшение за дамските ръце. Той е „свързан” пръстен, който може да сигнализира, че жената е в беда…

Пръстенът е разработен от предприемчив руски младеж след случай в Москва, когато млада жена била пребита от приятеля си. Момичето крещяло за помощ повече от час, но никой не се отзовал на виковете й. Позната ситуация, нали?

Случаят провокирал различни реакции, сред които и проектирането на пръстен, който може да подаде сигнал за помощ. В тънката му зона, която се намира на страната на дланта, има вграден сензор за натиск. При силен натиск пръстенът реагира и изпраща сигнал до няколко предварително определени контакта (например приятели, роднини) и до полицията.

В тънката зона на пръстана, която се намира на страната на дланта, има вграден сензор за натиск (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Защо точно пръстен? Защото, според създателя на джаджата, това е единственото устройство, което човек може да натисне с пръст дискретно, без изобщо да е видимо, че борави с някакво дигитално устройство. Това е ценно, защото дори ако някой е заставил собственика да вдигне ръце във въздуха, той може леко да прибере палеца си и да натисне сензора.

Пръстенът всъщност е едно дигитално устройство с възможности за комуникация (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Конкретно за жените, които са обект на домашно насилие, това също е удобна опция, защото в момент на пристъпа на гняв от страна на агресора едва ли би било удачно жената да вземе телефон и да започне да звъни – това допълнително ще вбеси нападателя й.

Пръстенът може се свързва безжично с телефона на собственичката си или да звъни директно на определен контакт (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Пръстенът има две „версии“. Първата се свързва безжично с телефона на собственичката си. Оттам се подава съобщение до нейните познати и роднини, които тя предварително трябва да е определила като хора, на които има нужда да сигнализира в случай на нужда.

Втората генерация няма нужда от посредничеството на смартфон – тя звъни директно на определените контакти. Освен близки и роднини, списъкът може да включва и полицията.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „MWC 2019: Смарт-пръстен брани жените от домашно насилие”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Така, ама те руснаците понеже са мъжествени, начело с НАЙ-МЪЖЕСТВЕНИЯ (да се свети името му) , декриминализираха доста от формите на домашното насилие и сега женицата може да си изпати ако вземе, че викне полиция само след един шамар.

Коментар