Китайска база симулира условията на Марс

Планетата Марс е обект на специален интерес от страна на Китай (източник: CCO Public Domain)

Китай развива активно космическата си индустрия и потвърждение на това е изграждането на специална база Mars Camp, която имитира условията на Червената планета, наред с други авангардни проекти на учените в страната.

Наскоро китайски космически апарат за първи път в историята се приземи на обратната страна на Луната. Този проект бе част от програмата Change, която предвижда изпращане на хора на Луната към 2030 г.

Цел на китайската космическа индустрия е и усвояването на Марс. Миналата седмица в страната бе открит комплексът Mars Camp, в който са вложени над 22 млн. долара. Базата имитира условията на Червената планета.

Освен че ще използва комплекса за собствените си научни цели, Китай ще отвори съоръжението и за посещения от туристи, което предизвиква известна изненада, тъй като правителствата – не само в Китай – обикновено държат засекретени проектите си от национално значение.

Така изглежда базата за симулирана на Марс в Тибетското плато (източник: Mars Simulation Base team)

Към момента не са известни повече подробности за MarsCamp, освен че комплексът е разположен в котловината Цайдам на площ от 53 330 кв.м и може да побере до 60 души. Същевременно, очаква се Китай да изпрати апарат към Марс през следващата година.

Коментари по темата: „Китайска база симулира условията на Марс”

добавете коментар...

  1. ха

    Това, което не пише в статията е, че китайците не планират да ползват базата за подготовка на космонавтите си. Така да се каже това не е проект със стратегическо значение, а е само място, където учените ще развиват своите разработки (които пак обичайно са публично достъпни текстове в списанията).
    Накратко – това е само база за увод в тематиката, а по-реалистичната такава за тренировки на космонавти дори може да не се знае къде ще бъде построена (ако вече не са го направили това).

Коментар