Прогнозират двуцифрен растеж на соларните системи

Слънчевата енергия е най-бързо разрастващият се източник на електроенергия (източник: CC0 Public Domain)

Пазарът на соларни инсталации от комунален клас ще отбележи двуцифрен ръст в световен мащаб през 2019 и 2020 г., благодарение на развитието в САЩ, Европа, Близкия изток и Китай, сочи доклад от тази седмица на американската банка Goldman Sachs.

Слънчевата енергия е най-бързо разрастващият се източник на електроенергия. Тя бързо „изяжда“ пазарен дял от изкопаемите горива като въглищата и природния газ. Причината е фактът, че правителства и частни компании все по-често въвеждат амбициозни цели за преход към чиста енергия, пише GreenTech.bg.

„Очакваме комбинацията от по-ниски разходи за слънчевата енергия и благоприятната политическа подкрепа да осигури многогодишна „писта“ за възхода на мащабните проекти от комунален клас, което ще доведе до значителен ръст на пазара“, заяви инвестиционната банка на САЩ.

Goldman очаква слънчевите инсталации от комунален клас по целия свят да достигнат 108 гигавата (GW) през 2019 г., което е с 12% повече от предходната година, а след това ще нараснат с още 10% през 2020 г. до 119 GW. За 2021 и 2022 г. банката очаква глобалният им капацитет да достигне 129 GW и 135 GW.

Ако към сметката се добавят и маломерните соларни инсталации върху жилища, повечето анализатори очакват слънчевата енергия в глобален мащаб да достигне 600 GW.

„Очакваме някои от най-силните темпове на растеж да се реализират в ключови региони като САЩ, Европа и Близкия изток. В Китай се очертава възход, след като търсенето се стабилизира през последните месеци след срива през последната част на 2018 г.”, добави банката.

Принос за бързото разпространение на системите за слънчева енергия напоследък има и резкият спад на цените на панелите през последните години. Те поевтиняха до около 0,36 цента на ват в САЩ, според Wood Mackenzie. За сравнение, през 1980-те цената беше около 70 долара на ват.

Коментар