Volvo въвежда ключ за безопасно споделяне на автомобили

Иновация на Volvo позволява на водачите да ограничат максималната скорост на шофиране, преди да преотстъпят автомобила си на друг (източник: Vlovo Cars)

Специален ключ ще позволи на водачите на автомобили Volvo да ограничат максималната скорост, когато отдават колата си за ползване от близки или приятели. Care Key ще бъде част от стандартното оборудване на всички нови Volvo автомобили моделна линия 2021, съобщиха от компанията.

По-рано този месец Volvo Cars обяви, че ще намали до 180 км/ч максималната скорост на всички нови модели от 2020 г., като своеобразен сигнал към обществеността за опасността от шофирането с превишена скорост. Сега иновацията Care Key позволява на водачите да ограничат максималната скорост на шофиране, преди да преотстъпят автомобила си на друг член от семейството или на по-млади и неопитни шофьори – например тийнейджъри, които току-що са взели шофьорските си книжки.

Президентът на Volvo Cars Хакан Самуелсон съобщи, че шведската компания иска да инициира дискусия относно това дали автомобилните производители трябва да имат правото и може би дори задължението да инсталират технологии, които променят поведението на водачите. Сега, когато подобна технология е налична, темата придобива още по-съществено значение.

Care Key ще бъде част от стандартното оборудване на всички нови Volvo автомобили моделна линия 2021 (източник: Vlovo Cars)

Освен възможните ползи, свързани с повишаване на безопасността, технологиите за ограничаване на скоростта и Care Key могат да донесат на водачите и финансови облаги. В момента Volvo кани на разговор застрахователни компании от няколко пазара, за да обсъдят възможностите за специални, по-изгодни условия за клиенти на Volvo, които използват въпросните технологии за безопасност.

Конкретните застрахователни условия ще зависят от обстоятелствата на всеки пазар, но в скоро време се очаква Volvo да обяви първото от серия споразумения, сключени със застрахователни компании. „Ако можем да насърчим по-разумно поведение на водачите с технологии, които им помагат да стоят по-далече от евентуални проблеми на пътя, това логично ще окаже и положително влияние върху застрахователните полици”, допълни Хакан Самуелсон.

Коментар