Четиризмерно кино отвори врати във Варна

Варна се нарежда сред модерните градове в Европа и света, които разполагат с 4DX киносалон и мултиплекс (източник: Cinema City)

Европейската верига Cinema City откри първия си мултиплекс във Варна с презентация, на която в залата заваля… сняг. Ефектната демонстрация е част от нова атракция – кино преживяване 4DX.

Новата технология позволява включване на петте сетива на зрителя в преживяването на филма от екрана и стимулацията им с движения, вибрации, водни, въздушни, светлинни ефекти и миризми.

Мултиплексът Cinema City Варна разполага с 12 зали, част от които е и зала Dolby Atmos, озвучена с последно поколение аудио система. Инвестицията в изграждането на мултиплекса надхвърля 5 млн. евро. С официалното му откриване Варна се нарежда сред модерните градове в Европа и света, които разполагат с 4DX киносалон и мултиплекс.

Новото кино отваря официално за варненци днес, 29 март. „Мечтаем си за това отдавна, защото искахме да споделим с кинолюбителите в морската столица нашата представа как трябва да изглежда и звучи изживяването на голям екран”, сподели Десислава Дойкова, маркетинг мениджър на Cinema City България.

Броят на мултиплексите, които киноизложителят управлява в България, са 7 в 6 града, а киносалоните с 4DX са 3. Най-новият във Варна е единствен за българското Черноморие.

Седалките в 4DX залата се движат и синхронизират със случващото се на екрана (източник: Cinema City)

Четириизмерната технология е създадена в Южна Корея през 2009 г., а в Европа започва да навлиза през 2013 г. При нея ефектите стимулират сетивата на зрителите отвъд границите на аудио-визуалното преживяване в стандартните кино салони.

Филмовите заглавия в този формат са с уникална „хореография” и смесица от ефекти, които са в съзвучие с действието на екрана. Във всяка 4DX зала в света седалките се движат и синхронизират със случващото се на екрана с различен набор от над 21 динамични ефекта. Физически, те се случват чрез специалните модулни седалки и ефектите от обкръжаващата среда, пресъздадени в залата.

До края на 2019 г. сред заглавията, които ще имат и 4DX измерение, са „Шазам!”, „Отмъстителите: Краят”, „Годзила: Кралят на чудовищата”, „Аладин”, „Цар Лъв”, „Замръзналото кралство 2” и „Междузвездни войни IX”.

Коментар