Умният дом ще е обичайно явление след 10 години

От битовата техника се очакват възможности за отдалечен контрол и гласово управление (източник: CC0 Public Domain)

Около 75% от хората планират да инсталират интелигентни устройства в домовете си към 2030 г., според проучване на CITE Research сред възрастовата група 18-44 години, проведено съвместно с френската компания Dassault Systemes – доставчик на решения за проектиране и управление на жизнения цикъл на продуктите (PLM).

Хората очакват битовата техника и електрониката да придобият възможности за отдалечен контрол и гласово управление. 70% от анкетираните се надяват да използват пълноценно интегрирани системи, които обединяват всички устройства на умния дом.

Половината респонденти възнамеряват да се сдобият с виртуален помощник или робот. Става въпрос не само за роботи-прахосмукачки, но и за устройства с технологии за изкуствен интелект, чието широко разпространение се очаква от 40% от анкетираните.

Според изследването, автоматично-настройващите се пространства – например мебели, които променят размерите и конфигурацията си, ще се използват по-рядко от останалите иновации в дома. 61% от анкетираните са на мнение, че подобни решения няма да намерят широко разпространение дори до 2030 г.

Коментари по темата: „Умният дом ще е обичайно явление след 10 години”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Каква полза от Умният дом, когато са тъпи хората?
    Сложете цигани / роми в умните домове и не може дори да се надявате, че те ще станат умни и отговорни човекоподобни същества. Сред другите хора също има не малко малоумни.

Коментар