Виваком отвори лаборатория за смарт решения, подготвя 5G

„Със сегашния режим за смяна на оборудването, подготовката за масово пускане на 5G може да отнеме до 2 години“, заяви Радослав Здравков (източник: Виваком)

Иновативна лаборатория за представяне и тестване на интелигентни решения в реална среда отвори днес Виваком. Тя се нарича Vivacom Tech Hall и е разположена в един от ключовите инфраструктурни обекти на компанията, където се тестват всички мрежи, оборудване и технологии, преди да влязат в масова употреба.

На мястото е изградено покритие на високо-скоростни мобилни и фиксирани мрежи като 4.5G, Fiber Net, LoRa, NB Iot. Новият хай-тек център вероятно ще бъде и първото място в София, където ще стартира 5G мрежата на телекома.

Виваком ще даде достъп до тези технологии на стартъпи, предприемачи, партньори и научни екипи, които разработват смарт решения, за да ги тестват в реална среда. „Вярваме, че така ще дадем тласък за по-бързо развитие на концепцията за интернет на нещата у нас“, заяви Радослав Златков, главен технически директор на телекома.

Пространството е отворено и за широката публика за провеждане на събития, конференции, семинари и лекции с фокус новите технологии. Vivacom Tech Hall е и следваща стъпка на телекома в инициативата за дигитализация на образованието – „Образование 4.0“, тъй като ще бъде домакин на различни обучения.

Сред смарт услугите на Виваком, демонстрирани в лабораторията, е система за мониторинг на качеството на въздуха (източник: Виваком)

Специалисти на Виваком демонстрираха днес смарт услуги на телекома като видеонаблюдение, умно паркиране, измерване на качеството на въздуха, дистанционно отчитане на потреблението на електричество и вода, умно сметосъбиране и умно селско стопанство.

Решенията са базирани на LoRa мрежата за свързване на много на брой устройства, която Виваком изгражда и предоставя на клиенти. Това е една от възможните технологии за развитие на интернет на нещата.

„Следващата стъпка, която коренно ще промени начина ни на живот, е 5G. Ние сме готови за нея – технологията е налична. Сега идва ред на държавата – да разпредели необходимия честотен спектър между желаещите оператори и да ни съдейства в максимална степен в етапа на изграждане на инфраструктурата“, каза Здравков.

Според него, със сегашния режим за смяна на оборудването, подготовката за масово пускане на 5G може да отнеме до 2 години.

Коментар