Показват за първи път снимка на черна дупка

За първи път астрономи ще покажат пред широка публика снимка на черна дупка (източник: CC0 Public Domain)

Астрономи подготвят презентация на първа по рода си снимка на черна дупка. Историческият момент е планиран за следващата седмица, на пресконференция по проекта Event Horizon Telescope (EHT), за която съобщава сайтът на Европейската южна обсерватория (ESO).

Досега никой не е виждал как изглежда черна дупка, но след броени дни – на 10 април в Брюксел – учените ще повдигнат завесата пред този необичаен космически обект. Макар че в официалното съобщение това не е указано категорично, повечето информирани източници вярват, че астрономите ще покажат именно първата в света снимка на черна дупка.

Теоретично се счита за невъзможно заснемането на черна дупка като обект, тъй като заради физическите си свойства тя поглъща цялата светлина. Въпреки това, може да се направи снимка на хоризонта на събитията – условната граница между космическото пространство и самата черна дупка. В много филми тази граница обикновено се изобразява като нещо, което изкривява светлината и обгръща самата черна дупка.

Самият проект Event Horizon Telescope е замислен и реализиран с идеята за снимане на черна дупка. По-конкретно, заснемане на супермасивна черна дупка, разположена в центъра на нашата галактика и известна като Sagittarius A*.

В рамките на проекта са интегрирани голям брой телескопи по целия свят за наблюдение на обекта. Става дума за радиотелескопи, така че картината, която се очаква да покажат астрономите следващата седмица, няма да е получена във видимата част на спектъра.

Проектът Sagittarius A* стартира през 2006 г. и оттогава обхвана всички нови телескопи. Пълноценно проектът заработи през април 2017 г. с обещанието да бъдат показани първи снимки през април 2019 г.

Пресконференцията следващата сряда ще бъде излъчвана на живо на уеб сайта на ESO и в канала на обсерваторията в социалната мрежа Facebook.

Коментар