Открит е изключително сложен софтуер за шпионаж

Новооткрит шпионски софтуер застрашава големи организации по света (източник: CC0 Public Domain)

Сложна платформа за кибершпионаж под името TajMahal предлага на престъпния контингент широк набор от функции за шпионаж, вкл. непознати до момента, алармира компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

TajMahal е способен да получи достъп до „бисквитките“ (cookie файловете) на браузъра и до списъците с резервно копиране за мобилни устройства на Apple. Опасният софтуер може също да краде данни, които потребителите искат да запишат на компактдиск, и документи от опашката за печат.

Освен това шпионската платформа позволява кражба на конкретен файл, забелязан преди това на USB флашка, отбелязва Wired. Кражбата става при следващото включване на флашката към компютъра на жертвата.

До момента Лаборатория Касперски е открила само една жертва на TajMahal и това е посолството на средноазиатска държава. Специалистите по сигурност обаче са убедени, че цели на киберпрестъпниците са много по-големи организации.

Анализът на злонамерения софтуер показва, че TajMahal е създаден най-малко преди шест години. Първите открити образци на този малуер датират от април 2013 г., уточняват от компанията за сигурност.

Коментари по темата: „Открит е изключително сложен софтуер за шпионаж”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Много лош превод на статията – нищо не ви се разбира.

Коментар