Volvo автомобилите ще се информират за опасности

„Hazard Light Alert“ предупреждава водачите на Volvo автомобили за потенциална опасност, което е особено полезно в пътища с ограничена видимост (източник: Volvo Cars)

Първа по рода си технология за безопасност чрез споделяне на информацията за актуалната пътна обстановка създаде автомобилният производител Volvo Cars. Иновацията, достъпна в цяла Европа, е поредна стъпка в стратегията на компанията да повиши безопасността на пътя.

Чрез облачно-базирана мрежа технологията позволява на автомобилите на Volvo да комуникират един с друг и да известяват шофьорите си за хлъзгави участъци и опасности по пътя. Използват се два основни сигнала – „Hazard Light Alert“ и „Slippery Road Alert“.

„Hazard Light Alert“ се задейства с включване на аварийните светлини. По този начин се изпраща сигнал до всички останали автомобили на Volvo, които са свързани с клауд услугата, предупреждавайки водачите за потенциална опасност. Известяването е особено полезно за пътища с ограничена видимост.

„Slippery Road Alert“ пък повишава осведомеността на шофьора както за текущите пътни условия, така и за тези по-напред по маршрута. Това става чрез анонимно събиране на информация за пътната повърхност от колите по-напред. По този начин останалите участници в движението, които се движат по същия път, ще получат съобщение с предупреждение, че се приближават към хлъзгав участък.

„Slippery Road Alert“ повишава осведомеността на шофьора за текущите пътни условия и за тези по-напред по маршрута (източник: Volvo Cars)

Иновативната система за сигурност на Volvo е покана и към автомобилната индустрия да се присъедини в споделянето на данни, свързани с безопасността. „Колкото повече автомобили споделят информация за безопасност в реално време, толкова по-сигурни ще станат пътищата ни“, заявиха от компанията.

От 2020 г. Volvo ще въведе ограничение на скоростта в своите автомобили до 180 км/ч, а в началото на същата година ще започне инсталирането на вътрешни камери и сензори, които ще засичат водачите, употребили опиати, както и тези, които не са концентрирани и създават риск за инциденти на пътя.

Коментар