Ще правят мейнфрейма удобен като обикновен РС

Компютри-динозаври с 40-годишна история ще облекат нови дрехи в опит да оцелеят на пазара. План на корпорацията IBM, която създаде първия мейнфрейм (известен още като голямата машина), предвижда инвестиции от 100 милиона долара за по-лесно програмиране и управление на тези сложни и скъпи системи.

Целта на проекта е да запази конкурентни мейнфреймите на един динамичен пазар, където все по-евтини системи ги изместват. Продажбите на големи машини и други сървъри от висок клас намаляват. Бизнес за 19 милиарда долара през 2000-та година се е стопил до $12 милиарда през 2005-та, сочат проучвания на IDC, изнесени от AP.

Мейнфреймите са мощни изчислителни машини, всяка от които може да струва по милион долара и отгоре. Те се използват обикновено за изпълнение на сложни задачи, каквито са банковите транзакции. Засега “динозаврите” запазват силни позиции в компании, които се нуждаят от екстремна надеждност и сигурност на компютърните изчисления.

Но все повече от традиционните функции на мейнфрейма в корпоративните мрежи се изземват от по-евтини системи. Затова и IBM, който държи най-голям дял във високия клас системи, предприема различни ходове, целящи да засилят конкурентните предимства на мейнфрейма.

Биг Блу първо се опита да направи по-атрактивни своите системи, като насърчи администраторите да пускат на тях софтуер с отворен код и други по-леки програми. Нещо повече, тази пролет компанията предложи стартов мейнфрейм с цена 100 хиляди долара, предназначен за по-малки компании.

Мейнфрейм – историята продължава
Пазарът върви надолу
– Бизнесът с мейнфрейм компютри и сървъри от висок клас е намалял от $19 млрд. през 2000 г. до $12 млрд. през 2005-та, според IDC
Бастионът на мейнфрейма
– Тези системи от висок клас продължават да се доказват при изпълнение на сложни задачи, каквито са банковите транзакции  
Посока на развитие
– IBM ще се опита да възвърне ръста в бизнеса с мейнфрейми, като инвестира $100 млн. в опростяване на програмирането и управлението на машините

Най-новият ход на IBM е наскоро обявен план за 100 милиона долара, целящ да направи мейнфрейма по-достъпен. Компанията ще вложи пари и усилия, за да опрости операционната системи и езика за програмиране на машините, които сега отнемат години на специалистите да ги овладеят.

Изпълнението на плана е разгърнато в 5-годишен проект. Целта е работата с мейнфрейма да стане толкова удобна, колкото и при всеки друг компютър. Това би трябвало да означава, че най-накрая мейнфреймите ще се сдобият с графичния интерфейс и “drag-and-drop” функциите, които са стандарт за днешните персонални компютри и сървъри.

Отсъствието на тези характеристики досега затрудняваше вербуването на нови мейнфрейм инженери, от каквито има въпиюща нужда. Поради дългата история на големите машини, много от експертите в тази област са пред пенсиониране.

IBM се надява да възстанови ръста в бизнеса с мейнфреми, в резултат на предприетите ходове. Корпорацията също така продължава да насърчава обучението по мейнфрейм в компютърните програми на университетите. Не се защитаваме, а търсим нови клиенти и пазари, казват от IBM.

Биг Блу има най-голям дял от пазара на машини от класа на мейнфрейм, като бере плодове от софтуера и поддръжката, свързани с тях. През 2005 година продажбите на мейнфрейм намаляха със 7,6%, но за първото полугодие на настоящата година отскочиха с 1,5%, според IDC.

Коментар