Изкривената истина може да навреди повече от лъжата

Лъжите не могат да навредят толкова, колкото една изкривена истина, казва Екатерина Михайлова, CTO и съосновател на Majio (снимка: Виктория Лазова / TechNews.bg)

Статистиката е в основата на машинното самообучение и може да доведе до впечатляващи резултати. В същото време обаче корелацията не означава непременно, че има причинно-следствена връзка между нещата, сподели Екатерина Михайлова, CTO и съосновател на Majio, по време на „Astea Conference: Practical Magic” в Интер Експо Център – София, организирана от Astea Solutions.

Тя посочи примери, при които механичното събиране на данни води до грешни изводи и следствия. Един такъв пример е резултатът от проучване, според което в държавите с повече щъркели има повече новородени. Тълкуванията на този резултат могат да бъдат различни и да доведат до грешни заключения, коментира Михайлова.

Вярното в случая е, че в проучването има скрити данни – площта на съответните държави – и те изкривяват тълкуванието. Пълните данни сочат, че държавите с повече щъркели и по-голям брой новородени имат по-голяма площ.

Екатерина Михайлова посочи и редица други примери за подобно непълно представяне на данни и акцентира върху важността данните да се разглеждат в тяхната пълнота и цялост. По нейните думи, истинските хубави лъжи не могат да навредят толкова, колкото една изкривена истина.

Виктория Лазова

Виктория Лазова

Коментар