Прогноза: Повече лъжи в социалните мрежи през 2022

Пропагандата с фалшиви новини в социалните медии ще се разрасне през настоящата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Трима професори прогнозираха как ще се развие дезинформацията в социалните медии през 2022 г. Според учените, без строго регулиране, лъжливата информация в мрежата ще се увеличава.

Експертите, интервюирани от TechXplore, отбелязват, че липсата на независими одити, прозрачност при проверката на фактите, расовите и половите пристрастия, които са в основата на алгоритмите на социалните медии, налагат регулаторни действия през настоящата 2022 година.

Също така те стигат до заключението, че социалните мрежи могат да разделят хората. Наблюдава се тенденция потребителите да прехвърлят вината за разпространението на фалшиви новини върху журналисти и политици, въпреки че те не са единствените, които могат да създават невярна информация.

Хората стават все по-недоверчиви към различни институции, поради факта, че са изправени пред изобилие от фалшиви новини онлайн. А това може да се превърне в проблем за демокрацията, смятат експертите.

Според тях, фейковете ще се разглеждат все повече като пропаганда през 2022 г. Експертите са на мнение, че настоящата година може да се превърне в критична и повратна точка за дезинформацията.

Коментар