Mac Pro в максимална конфигурация гони $70 000

Цените на Mac Pro започват от $6000 и могат да достигнат невероятните $70 000 (снимка: Apple)

Новият настолен компютър Mac Pro, обявен тази седмица от Apple, привлече вниманието на професионалистите в области като графичен дизайн. Цените на работната станция започват от 6000 долара за базова система и могат да достигнат десетки хиляди долари при по-сериозни конфигурации.

The Verge оценява различни варианти на Mac Pro, като за сравнение използва цените на близки аналози на предвидените от Apple компоненти. Така например, конфигурация с 28-ядрен процесор Intel Xeon W, 1,5TB оперативна памет, 4TB SSD и един базов видеоускорител ще струва $33 720. За сравнение, базовата конфигурация с цена $6000 включва 8-ядрен Intel Xeon, графика Radeon Pro 580X, 32GB RAM и 256GB SSD.

За да се разшири обемът на паметта до 1,5TB, следва да се закупят 12 модула DDR4 ECC с обем по 128GB – това са допълнителни $17 868. Два SSD по 2TB ще ви струват още $2400. Замяната на процесора с 28-ядрен Intel Xeon W-3275M 2,5GHz (4,4–4,6GHz в режим Turbo Boost) е най-скъпото подобрение – $7453. Процесорът поддържа до 2TB DDR4 2933MHz.

Но това все още не е максималната конфигурация? Видеоподсистемата може да бъде подобрена с инсталиране на два модула MPX с ускорители AMD Radeon Pro Vega II или по-мощни – AMD Radeon Pro Vega II Duo, които обединяват на една платка два чипа чрез интерфейс Apple Infinity Fabric.

Цената на двойния модул Vega II е не по-малка от $12 000, ако се съди по аналозите от страна на Nvidia – Quadro RTX 6000 се продава за $6 300. А цената на конфигурация от 4 видеокарти превишава $24 000. Не е ясно дали може да се купи отделно модул MPX извън готовата конфигурация.

Професионалните видеоредактори и студия вероятно ще се нуждаят от специализиран ускорител Apple Afterburner, способен да декодира паралелно 3 потока 8K ProRes RAW и до 12 потока 4K ProRes RAW. Цената на такъв ускорител не е известна.

Следва да се добавят монитор Pro Display XDR с поставка Pro Stand за $6000, а също клавиатура Apple Magic Keyboard и мишка Magic Trackpad 2 за още $228. Така стойността на работната станция в максимална конфигурация ще достигне $63 948, като в нея не влиза ускорителят Afterburner.

Но ако дисковото пространство от 4TB е недостатъчно, ще се наложи покупка на външен сторидж, което заедно с ускорителя Afterburner ще повиши цената до около $70 000.

Коментари по темата: „Mac Pro в максимална конфигурация гони $70 000”

добавете коментар...

  1. :)

    Fishcake,

    Работните станции на Dell, Lenovo и компания също са многократно по-скъпи от самоделките, но не те виждам да ревеш срещу тях.

    А, щом толкова много компании предлагат работни станции, значи потребителите им имат причина да ги купуват.

    Нито Intel, нито AMD ще ти продадат server/workstation клас процесори за $200.

    На синтетични тестове може и да гледаш еднакъв резултат, но при реални натоварвания за повече от 10-15 минути, ентусиасткият клас процесори започват да тротълват заради локални прегрявания в процесора.

    Сървърният клас CPU може да изкара и 4 денонощия без да тротълва.

    Всъщност, много често точно така Intel и AMD преценяват дали да ти продадат даден процесор за $200, $2000 или $12000. Пускат им тестове за 24/48 часа и според поведението им ги класифицират и пускат по веригата нататък.

    Самият факт, че дори не може да ти хрумне защо някой би сложил ECC RAM и сървърен/workstation клас процесор, показва колко точно ти разбира главата.

    Цените, които ти извадих, не са от сайта на Apple.

    Това са цени на компоненти за професионален клас техника, независимо кой я сглобява.

    На вас като ви вършат работа самоделки, дерзайте.

    Само дето админите ви най-вероятно често-често ходят да оправят я изгорял диск, я RAM, я дъното сдало багажа. Видеокартите също при редовни сериозни натоварвания не рядко заминават.

    Но, цената на обслужването не я включваш, нали?

    1 админ x 3000лв заплата + 1200лв осигуровки x 3 години = 151200лв = 1 Mac Pro с максимална конфигурация + $17000 = 14 Mac Pro с базова конфигурация (без монитор, никой не те задължава точно техния да купуваш).

    Когато заплатите на админите се изравнят със западните, изведнъж дори в България Dell workstation и Mac Pro ще станат направо евтини на фона на поддръжката на самоделките.

    При 2ма предишни работодатели смятах колко губи фирмата от времето, в което аз си прехвърлям работата на нов компютър, защото старият е заминал. Грубо им излизаше около 1 качествен компютър като заплата. Отделно, че изоставах с работата, което допълнително ги набутва.

    И това е отгоре на работата на админите, която също струва пари, както отбелязах по-горе.

    Така отговорих ли ти на въпроса кой би купил?

    В България, очевидно, никой. Включително аз.

    Но, това не е основание да седна да ги псувам. Свят широк, никой никого не задължава да купува.

  2. ха

    Това да ползваш персонален компютър, за да си рендираш сцени е отживелица. Хората работят вече в облаците, защото е много по-евтино. Оказва се, че ако един компютър работи нон-стоп, той се изплаща много по-бързо, а когато се счупи вече ще е морално остарял и скъп за експлоатация. Персоналният не е никак оптимален в това отнешение (за разлика от сървърните решения). Тук не казвам, че сървърите трябва непременно да са в интернет. Могат да се хостват директно в съответната компания.

    Всъщност въпросната конфигурация е много подходяща за въпросните цели, на САМО ако работиш сам на село (където Интернета е лош или дори го няма). Отиваш на почивка, но понякога ти се иска да си влачиш служебната работа малко по малко, за да не губиш ритъм.

  3. Anonymous

    Компютрите в Бояна доколкото си спомням бяха PC до един, имаше един Хакинтош с Уиндоус. Сега като работя в гейм компания, всички са PC, освен Android девелъпърите.
    Ако говорим за видеообработка, композитинг, 3Д, едно на ръка е, че вече всички ползват специализиран софтуер, който не работи на MacOS. Та за какви “повече изкарвани пари” ми говориш, като така или иначе ще ти трябва втори Windows PC на който да подкарваш софтуера. Второ, мега конфигурацията, за която ми говориш, е непрактична, защото Single Core рейтингът на процесора, който ми рекламираш, е около 2000, т. е като на cpu за 200 долара. Файда има само ако ще рендваш, а там 100 пъти по-евтино ти излиза ферма. Общият бенчмарк на cpu-то е сравним с новите Threadripper-и, които са примерно 1000 долара. Така – ако си студио и искаш да купиш мега конфигурации на повече хора, какво ще избереш – Епъли с ProStand-ове по 1000 долара или PC-та с 80% от тази производителност, но 10 пъти повече на брой? Не се заяждам, просто искам да ми обясниш кой е таргетът за конфигурацията, която ми рекламираш? Ако си “дизайнер”, както казваш, колко повече пари ще припечелиш ако си купиш ProStand за 1000 долара и ренде за още няколко десетки хиляди. Никое студио няма да ги ползва, та освен неграмотни ютубъри, кажи ми, за кого е тази конфигурация? Все едно “купи си Vertu за 40,000 долара за да станеш богат”.

  4. Anonymous

    От поне 15 години следя хардуера, производителността и цените на Епъл и смело мога да твърдя, че за половината цена може да се направи 2 пъти по – производителен хардуер с Линукс операционна система. Също така мога да твърдя, че 90% от съвременната графична обработка се извършва под Линукс. Поне във филмовите и гейм студията, в които съм влизал, а те са над 30 в града, в който живея, всичко е на Линукс. Само някоя секретарка може да е с лаптоп на Епъл, но работните станции и сървърите са всички на Линукс. Ако ти трябва работно добиче използваш Линукс, а не Майкрософт или Епъл.

  5. :)

    Fishcake, със сигурност Apple имат стабилна печалба, но твоите твърдения за абсурдни.

    Как се купува “същата” конфигурация за 6000 след като:

    28-core Xeon Platinum е около $10,000

    Radeon Pro Vega II Duo не е ясно колко точно струва, но на предишни поколения AMD и Nvidia съм виждал цени до $12,000
    В топ конфигурацията На Mac Pro са включени две такива карти.

    Добавяме 12 x 128GB ECC DDR4@2933MHz струващи около $1000/модул, т.е. $12000 общо.

    Само дотук сметката е $46,000, без да включваме монитора и още доста други компоненти.

    Разкажи ми пак как някой продава такава конфигурация за $6000 …

    А, ако не правиш разлика между професионална техника и техника за ентусиасти, не знам за каква техническа грамотност ми говориш въобще.

  6. Fishcake

    Все едно да питаш защо Уорън Бъфет не носи златно чене за 100,000 долара като рапъра Lil Jon. Никъде във филмовата индустрия, в никое студио вече не се ползват макове, нито в гейминг индустрията, нито в анимация, нито хардуер, нито софтуер (композитинг, видео, 3д,2д). Някой неграмотен ютубър вероятно ще си купи конфигурация за 60,000 (и пак ще ползва Adobe), но едно студио като Weta ще купи същата за 6000 на 10 човека. Премиумът при Apple не идва от качество и повишени възможности, а от гъзарията.

  7. :)

    Само не ми е ясно, fishcake, откъде Apple намират толкова много хора, които са едновременно достатъчно интелигентни, за да забогатеят, и достатъчно тъпи да не могат да се консултират с технически грамотни хора, та си купуват Mac Pro за 70 бона?!

    Или може би ти не си достатъчно технически грамотен, за да направиш разлика между компонентите в един workstation и в самоделка?

    Тази машина е повече от ясно, че е насочена към аудио и графични дизайнери в киното и рекламната индустрия – филми, 3D, музика.

    Конфигурацията не е никак оптимална за AI, примерно. Нито за разработка на софтуер, освен ако не е за кино индустрията.

  8. Fishcake

    Извинявай, но Apple разчитат точно на такива хора с ниски технически познания.

  9. Аман

    че си купам 3 рендета уееее. само апле!!! доло лозарите!!!

  10. 11111

    Ако с такава машина ще изкараш много повече пари си заслужава…

Коментар