5G проекти в региона ще се финансират по европрограми

Европейският съюз планира да отпусне 30 милиона евро за високоскоростен интернет в региона, припомни Росен Желязков (снимка: МТИТС)

Проектите за цифрова инфраструктура в Югоизточна Европа ще могат да се финансират от европейски програми след 2020 г., съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на форум Иностарт, посветен на иновациите в региона и организиран от  Американската търговска камара. 

„Един от ключовите проекти, който може да получи подкрепа, е за осигуряване на свързаност на магистралата Сърбия – България – Гърция. Това ще позволи движението на изцяло автономни автомобили. Магистралата и в момента е готова, но трябва да се изгради свързаността, която е в контекста на 5G инфраструктурата”, обясни министърът.

Росен Желязков припомни, че Европейският съюз планира да отпусне 30 милиона евро за високоскоростен интернет в региона.

Същевременно, на среща на ресорните министри на България, Сърбия и Северна Македония бе подчертано, че предстои чувствително намаляване на тарифите за роуминг на телекомуникационните услуги в региона, след подписване на меморандума по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Коментар