Смарт колонки ще помагат при спиране на сърцето

Умните колонки могат да помогнат при сърдечен арест, като своевременно извикат спешна помощ (снимка: CCO Public Domain)

Не са рядко случаите, когато сърцето спира да работи, докато човек е у дома, а наоколо няма хора, които могат да помогнат или да извикат лекаря по спешност. При такива инциденти в бъдеще хората ще могат да разчитат на съдействие от т.нар. умни колонки.

Изследователи от Университета на Вашингтон са разработили система, способна да открива типичните звуци, които хората издават при спиране на сърцето, и да реагира своевременно. Ако идентифицира проблеми в гласа и дишането, смарт колонката ще уведоми хората наоколо и дори ще се обади на спешния номер.

За да се избегне фалшиво активиране на смарт колонката, изкуственият интелект е преслушал огромен брой звуци, които хората издават по време на нормален сън, вкл. дишане и хъркане, както и шумове от улицата, съобщи Gizchina.

В допълнение, изкуственият интелект е бил обучен да разпознае т. нар. агонално дишане с помощта на реални аудио записи, предоставени от службата за спешна помощ в Сиатъл. Такова дишане се случва в изключително тежки състояния на организма, придружени обикновено от хипоксия на мозъка.

Според разработчиците на иновативната система, процентът на фалшивите активирания на смарт колонката е много нисък. Усъвършенстването на технологията продължава чрез обучение на изкуствения интелект.

Коментар