Стартъпи превърнаха Израел в иновативен хъб

Инвестициите в стартъпи в Израел ще достигнат 10 млрд. долара годишно, заяви Хеми Перес – на снимката вляво, с водещия на “Светът е бизнес” – Николай Кръстев (снимка: Bloomberg TV Bulgaria)

Стартъпите в Израел са инвестирани през миналата година близо 6,5 млрд. долара, като тази сума непрекъснато нараства. Очаква се до 3-4 години инвестициите да достигнат 10 млрд. долара годишно, заяви Хеми Перес, управляващ генерален съдружник и основател на Pitango Venture Capital, син на бившия израелски министър-председател и президент Шимон Перес, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Иновациите заемат най-важно място в съвременната икономика на Израел. Това е локомотивът, който помага на страната да израства и да разкрива работни места. Значителна част от иновациите допринасят за това Израел да изпреварва събитията, допълни Хеми Перес.

„Израел се превърна в един от най-значимите иновативни хъбове в света. Много хора идват при нас за нови решения във всякакви сектори – здравеопазване, строителство. Те са водени от технологиите във времената на дигитален преход”, казва Перес.

Стартъпите са много важни не само за израстването на Израел като страна, но и за нейната икономика. Те помагат на земеделието, технологиите и отбраната. Днес в Израел има 7700 компании и те получават всяка година значителни средства.

Най-стойностните компании са двигател на сливания и придобивания. От тях възникват много първични публични предлагания, посочи Перес.

„В началото финансирането за такива компании постъпваше от правителството, но впоследствие то се насочи към източници от чужбина. 50% от финансирането идваше от САЩ, 15% – от Европа и около 5% от Израел. Сега 95% от инвестициите в екосистемата на стартъпите идват от чуждестранни източници”, заяви Перес.

Центърът за мир е създаден от Шимон Перес през 1996 г. с идеята, че израелци и араби трябва да работят заедно и да оформят нова реалност, а след време Центърът за мир се превръща в център за иновации.

„Ние сме страна на иновациите и планираме да постигнем мир чрез тях”, отбеляза още Хеми Перес.

Коментари по темата: „Стартъпи превърнаха Израел в иновативен хъб”

добавете коментар...

  1. Изидорус Б.

    Ами един от тези първобитни методи е огромната палестинска и като цяло арабска раждаемост. Ясер Арафат обичаше да казва : Нашите жени носят нашите бомби в утробите си.

    Израел е около 10 млн души население. Само един Египет е 80 милиона. Турция – 100 млн. Иран – 80 млн. Пакистан -160 млн.
    Като ти дойде озверена тълпа от 1 милион души на границата , с каквото и оръжие да разполагаш, просто ще те пометат. И цървулите ти няма да останат. Буквално ще те отнесат.

    Много хора смятат Израел за обречена държава. Хенри Кисинджър каза през 2012 година : „До 10 години няма да има повече Израел” ( In 10 years there will be no more Israel).

  2. ха

    Само да отбележа, че коефициентът ни на интелигентност преди малко повече от 30-на години беше на второ място след този на евреите. Така че, така наречената интелигентност всъщност е резултат на качеството на образователната система. Не е някакъв генетичен показател, че да го прехвърляме на нацията. По-точно е да се каже, че коефициентът на интелигентност на български граждани е еди-колко си. Опа… Ако ако във въпросния коефициент включим и ромите, тогава тези 93 са си един страхотен резултат, както и да го гледаме. Може би около 114 за хората от български етнос…

    Между другото не е ясно дали има първобитни методи за завладяване на Израел. Преди много време все още първобитния Китай се опита да направи нещо подобно със СССР, но никак даже не им се получи.

  3. Изидорус Б.

    Евреите са впрегнали целия си чудовищен интелект да развиват технологиите.

    Еврейската душа е изчезнала отдавна и е останал само еврейския интелект, който , разработвайки технологии, служи на злото. Технологиите няма да спасят Израел, когато арабското море около тях се вдигне един ден и ги смаже. Това смазване няма да е технологично, то ще бъде първобитно и брутално, благодарение на огромния брой араби.

    Тези озверели ислямски орди ще пометат самодоволните и брутални евреи и цялата им свръхтехнология. Камък върху камък няма да остане от Израел и от всичките им технологии и стартъпи.

  4. ..

    Анонимен, тия работи за IQ-то ги остави на т.нар. изследователи да си чешат езиците.

    Международните олимпиади по физика и математика показват, че евреите са доста далеч от най-умните.

    Инвестициите в Израел нямат абсолютно нищо общо с талант и всичко общо с това, че банкстерите-евреи наливат най-много в еврейската държава.

  5. Anonymous

    Средния коефициент на интелигентност на Ашкенази, които са към 80% от евреите е 117. За сравнение на Българите е 93. На китайци, японци и корейци е 107. За 100 се приема средния в световен мащаб…

Коментар