Русия потвърди партньорство за техническия панаир в Пловдив

Русия ще покаже иновативни технологии и продукти на Международния технически панаир тази година (снимка: Международен панаир Пловдив)

Русия ще бъде страна партньор на Международния технически панаир, потвърди официално руското правителство. Потвърждението е получено в Международен панаир Пловдив, който е организатор на деловия форум.

В последните месеци се състояха поредица срещи на високо държавно ниво с цел активизиране на икономическите отношения между двете държави. Стокообменът между тях възлиза на около 3,5 милиарда долара през миналата година. Над 3,3 млрд. долара са руските инвестиции в България, а българските в Русия – повече от 87 млн. долара, съобщиха от Панаира.

Русия е на четвърто място сред търговските партньори на Европейския съюз, като стокооборотът нараства, а това ще се отрази позитивно и на обмена с България, според икономистите. Националният статистически институт вече отчете ръст от 6,8% на българския износ за Русия и от 28,1% на вноса у нас през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата.

На фона на тази благоприятна тенденция се очаква представянето на Руската федерация като страна партньор на Есенния панаир в Пловдив да доведе до реални стъпки в областта на търговията, инвестициите, технологиите и високотехнологичните продукти.

По традиция руски компании, университети и научни институти показват на изложението разработки, които предизвикват голям интерес сред специалистите. Това дава начало на много съвместни проекти, както стана при предишното  почетно участие през 2011 г. – тогава бяха показани иновации в нанотехнологиите, оптиката, информационните технологии, енергетиката и екологията, започнаха преговори и за създаване на смесени предприятия у нас.

Международният технически панаир ще се проведе от 23 до 28 септември с участието на близо 700 изложители от цял свят в секторите на строителството, електротехниката, електрониката, машиностроенето, роботиката, автоматизацията, информационните и дигиталните технологии, енергетиката, екологията, химическата промишленост, автомобилната индустрия и транспорта.

Очакват се също официални участия от Беларус, Северна Македония, Сирия и други страни, а също – на Българо-скандинавската търговска камара, обединяваща  фирми от България, Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

Коментари по темата: „Русия потвърди партньорство за техническия панаир в Пловдив”

добавете коментар...

  1. мхм

    Смех 😀

Коментар