В Калифорния скоро ще ползват робо-таксита

Самоуправляемите автомобили на Waymo срещат подкрепа от властите (снимка: CCO Public Domain)

Waymo, компанията за самоуправляеми автомобили на холдинга Alphabet, вече може да превозва пътници със своите робо-таксита в Калифорния. Иновативната фирма се сдоби с регулаторно одобрение от властите в щата, съобщи CNBC.

Комисията за комунални услуги в Калифорния издаде на Waymo документ, който позволява на компанията да пристъпи към изпълнението на тестова програма, наречена „Автономна услуга за превоз на пътници”.

Разрешението е важно, защото придвижва Waimo с една стъпка по-напред в използването на самоуаправляемите коли за комерсиални цели, коментираха от фирмата.

През декември 2016 г. компанията се отдели от Google и по-късно, през 2018 г., започна да тества своята роботакси услуга Waymo One с ограничена група клиенти във Финикс, щата Аризона.

Waymo не е единственото голямо име, което експериментира с роботаксита. Uber разработва и тества своя собствена технология за автономно шофиране, а главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви по-рано тази година, че автомобилите на Tesla ще могат да се ползват като роботаксита през 2020 г.

Коментар