Китай засилва подкрепата си за хай-тек сектора

Китайското правителство ще засили подкрепата си за високотехнологичните компании на фона на търговската война със САЩ (илюстрация: CCO Public Domain)

Последните две петилетки в Китай минават под знака на полупроводниковата индустрия. Страната увеличи толкова много потреблението си на полупроводници, че закупуването на компоненти бързо надминава дори разходите за суров петрол.

През 2014 г. под егидата на централната власт на Китай беше създаден т.нар. „Голям фонд”, припомня Ройтерс. Пълното име на тази организация с капитал 30 милиарда долара е „Национален инвестиционен фонд за интегрални схеми”. Фондът има за цел да подкрепи развиващия се в Китай полупроводников сектор и свързаната с него високотехнологична индустрия.

Търговската война между САЩ и Китай вреди и на двете страни в конфликта. Тази година Китай отбеляза забавяне на икономическото си развитие. Но през юли износът неочаквано се увеличи. Търсенето на китайски стоки на световния пазар през предходния месец нараства въпреки напрежението със САЩ. Според китайското Министерство на търговията, през втората половина на 2019 г. износът ще започне бързо да набира скорост.

В речта си, посветена на разширяването на Шанхайската зона, министърът на търговията разкри намерението на страната да засили подкрепата за производителите на високотехнологични продукти. Като минимум те могат да разчитат на изобилно финансиране и преференциално данъчно облагане.

Пример за подпомагане на китайските високотехнологични компании е намаляването на данъчните ставки за разработчици на решения в сферата на изкуствения интелект и гражданската авиация, както и за полупроводниковите и биофармацевтичните фирми, които оперират в зоната за свободна търговия в Шанхай.

Коментар